Vaiherikkaan elämän varrelta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Marjatta Juuti syntyi Nivalan Maliskylällä. Haaveammattiin, kotitalousopettajaksi, opiskeleminen vaihtui emäntäkouluaikana puutarha-alaan. Hän valmistui nuorimpana Suomessa hortonimi-puutarhaopettajaksi ja työskenteli ennen Alajärvelle asettumistaan muun muassa Oslossa ja Kööpenhaminassa. 

Alajärven maamieskoulun puutarhalinjalle Juuti tuli opettajaksi vuonna 1974.

-Ajattelin, että minä en täällä kauan ole, kun kaikki oli niin kehittymätöntä ja pitkät välimatkat joka paikkaan, Juuti muistelee.

Hän opetti Kurejoella 30 vuoden ajan. Yksi syy jäämiseen oli perhe, hän avioitui Alajärvellä Tuomo Juutin kanssa. Perheeseen syntyi kaksi poikaa, Antti ja Matti, joista Matti jatkaa sivutöinään sukutilan viljelyä. Antti asuu Lapualla.

Sittemmin asiat ovat menneet paikkakunnalla eteenpäin joka saralla.

-Alajärvestä on tullut Järviseudun keskus, täällä on hyvä asuntotilanne, elinkeinoelämä on vireää ja palvelut ovat hyvät.

Kirjoittaminen on kiehtonut Marjatta Juutia aina. Työvuosinaan hän kirjoitti oppikirjan avomaan kasvituotannosta. Vapaa-ajalla on syntynyt tekstejä Kurejoen maatalousnaisten Pähkinä-lehteen, juhlapuheita, lehtikirjoituksia, runoja. Toissavuonna toteutettu karavaanareiden juhlalehti on hänen toimittamansa. Kuvataiteiden osaaminen puolestaan periytyy äidiltä. Juuti on ahkera harrastelijamaalari, ja tuoreen kirjan kannessa on hänen itse maalaamansa kuva.

Kirjassa on tarinaa, runoja ja kuvia elämän varrelta, lapsuudesta tähän päivään saakka. Erityisesti se, kuka on, ja mistä kotoisin, kiehtoo Juutia. Hän kirjoitti omien kokemustensa lisäksi tärkeistä, elämäänsä vaikuttaneista ihmisistä, joita ovat muun muassa äidinäiti ja isänäiti sekä isänisänisä, joka oli lapsena huutolaislapsi, ja matkusti aikuisena Amerikkaan asti.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.