30 vuotta vertaistukea alkoholistien läheisille

Luottamus on Al-anonin kulmakivi; toisten asioita ei puhuta eteenpäin.
Vimpelissä toimii yhä Al-Anon –vertaistukiryhmä, vaikka monesta naapurikunnasta se on jo vetäjien puuttuessa loppunut. Osallistujia kerran kuukaudessa järjestettäviin tapaamisiin saapuu yleensä viidestä kymmeneen Järviseudun alueelta, mutta myös Keski-Pohjanmaalta. Al-anon kokoontuu Oivalan eli Järviseudun Omaishoitajayhdistyksen tiloissa.

Ryhmän toiminta käynnistyi Vimpelissä noin 30 vuotta sitten. Mukana on yhä sen perustajajäseniä, jotka kokevat aivan kuin lähetystehtäväkseen viedä eteenpäin siitä, että alkoholistin lähellä elämisestä voi selviytyä. Vuosien varrella tapaamisissa on ollut alkoholistien lapsia, äitejä, sisaria, entisiä ja nykyisiä puolisoita sekä ystäviä. Useimmiten he ovat naisia. Syy sille lienee siinä, että miesten on ehkä vielä vaikeampi hankkia apua läheisen juomisen aiheuttamiin ongelmiin kuin naisten, arvelevat Al-anonin jäsenet.

Vaikka alkoholismi sairautena on tullut tunnetummaksi, ei sen yllä leijuva häpeän varjo ota kadotakseen. Alkoholismi sairastuttaa usein koko perheen, mutta siitä vaietaan silti visusti niin pitkään kuin mahdollista. Perhe alkaa elää alkoholistin ympärillä ja hänen mukaansa, tunnustellen, onko hän kotona, onko juonut, millä mielellä, ja säännellä omaa olemistaan toisen mukaan.

–Tautiin liittyy paljon negatiivisia tunteita, kuten syyllisyyttä, vihaa, jota aiheuttavat epäluotettavuus ja patologinen valehtelu, katkeruutta siitä, että on oman elämänsä sivuroolissa, mitättömyyden tunnetta ja häpeää siitä, että minulle kävi näin, sanoo eräs jäsen.

Al-anoniin jokainen tulee itsensä takia, vapautumaan negatiivisista tunteista, etsimään tyyneyttä ja tasapainoa.

Lue aiheesta lisää printti- tai digilehdestä (22.11.2017).

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Kauhavan kaupunki ja muut toimijat järjestävät vanhustenviikolla erilaisia aktiviteettejä ikäihmisille.

Vanhustenviikon juhlintaa Kauhavalla

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954 lähtien. Tänävuonna vanhustenviikkoa vietetään 1.–8.10.2023 teemalla Tehdään

Kauhavan kaupunki ja muut toimijat järjestävät vanhustenviikolla erilaisia aktiviteettejä ikäihmisille.

Vanhustenviikon juhlintaa Kauhavalla

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty vuodesta 1954 lähtien. Tänävuonna vanhustenviikkoa vietetään 1.–8.10.2023 teemalla Tehdään

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.