Miniä kirjoitti sotaorvon Liisan tarinan

Päivi Kuhalampi tarttui haasteeseen tallentaa anoppinsa Liisa Kuhalammen (omaa sukua Liikala) tarinan. Tuntien äänitallenteet saivat runomuodon, ja syntyi kirja Entä jos isä tulisi: Liisa, sotaorpo.

Toivo Liikala katosi jatkosodan ensimmäisessä taistelussa. Hänen kohtalostaan ei ole saatu varmuutta, vaan hänet lasketaan yhdeksi kentälle jääneistä sotilaista.

Liikalan siskoa Annikki Kytömäkeä katoaminen jäi vaivaamaan. Hän pyysi poikaansa, seinäjokelaista Jukka Kytömäkeä, selvittämään enonsa kohtaloa. Tutkimukset ovat vieneet Kytömäen keskustelemaan veteraanien kanssa, arkistoihin ja maastoon, mutta täyttä varmuutta ei silti ole löytynyt siitä, mitä Toivo Liikalalle tapahtui.

Kirja sekä tutkimusmateriaali jäävät jälkipolville muistoksi. Alajärven Kaatuneiden omaiset ry. tuki kirjan valmistumista tekemällä siitä ennakkotilauksen. Kirjaa voi hankkia heidän kauttaan tai kirjoittajalta. Kirjan tekemistä ovat olleet mahdollistamassa myös kaupungin kulttuuritoimi sekä Pohjanmaan sotaorvot ry. Kirjasta otettiin 300 kappaleen painos.

Päivi Kuhalampi on erityisopettaja, joka kirjoittaa muun muassa Erityiskasvatuksen toimikunnan lehteen ja blogikirjoituksia Opettajan tietopalveluun. Hän on omaa sukuaan Kiviaho ja kotoisin Lappajärveltä.

Jaa juttu: