Karttataulu kertoo taistelupaikoista

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Talvi-, jatko- ja Lapin sodassa kaatuneiden kortesjärveläismiesten taistelupaikat on koottu karttatauluun. Samanlainen taulu on valmistunut myös alahärmäläisistä, ylihärmäläisistä ja kauhavalaisista kaatuneista. Taulut ovat osa Kauhavan Suomi 100-hanketta.

Talvisodassa ja sodan jälkeen taisteluissa saamiinsa vammoihin kuoli 17 kortesjärveläismiestä. Jatkosota ja Lapin sota vaativat yhteensä 115 kortesjärveläismiehen hengen.

Kortesjärveläisille sodassa pahin paikka etenemisvaiheessa 1941 oli Ruskeala. Särkisyrjässä ja Kokkosyrjässä kaatui 23 miestä, joista pelkästään 20 miestä 18.-20. heinäkuuta. Lisäksi kolme menehtyi haavoihinsa seuraavina päivinä.

Karttataulutyöryhmässä oli mukana Matti Joensuu, Matti Tyni, Erkki Kallio ja Kari Koukkunen. Karttataulussa eri värein osoitetaan, mihin vuodenaikaan kaatuminen tapahtui.  Kartan pohjana on käytetty 1920-luvun karttaa.

– Kyllä tässä tietenkin työtä oli selvittää kaikkien kaatuneiden paikat. Vuosi sitten aloitimme tietojen keräämisen, kertoo kortesjärveläinen Matti Joensuu tehdystä urakasta.

Taulu on esillä Kortesjärven kirjastossa. Heinäkuun aikana karttatauluun voi tutustua Markin museossa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.