Plussaa ja miinusta

En myönnä olevani pessimistinen ihminen, mutta nyt on katovuoden vaara jopa 50 prosenttia. Pitkä, kylmä kevät viivytti kesää ja piti maamiehet pois pelloiltaan. Enää ei tarvita kuin aikaiset syksyn hallat, niin ollaan tuontieväissä ensi talvena.

Sää vaikuttaa moneen, myös kaupankäyntiin. Puutarha-ala menetti kevätsesongin, eikä kesävaatteiden ja urheiluvälineiden kauppa ole tainnut sekään oikein käydä. Hortoilijat eli luonnosta nokkosta ja kuusenkerkkää, ketunleipää ja vuohenputkea etsivät henkilöt ovat pyörineet tuskaisina luoliensa suulla, kun maa on vaihdellut valkoisen ja ruskean sävyissä.

Nyt vihertää. Ensimmäiset kesäpäivät ovat silkkaa riemua. Ihan niin kuin kuin kesä tulisi vain kerran vuodessa; se on lehtien otsikoissa ja somen päivityksissä. Ihmiset syövät jäätelöä ja makaavat auringossa, toiset kuokkivat niin että multa roiskuu ja istuttavat kesäkukkaa, tomaattia ja yrttejä minkä ehtivät.

Ei tämä huono alkukesä ihan pelkästään huono asia ole: sää kun on sellainen helppo puheenaihe, niin nyt on riittänyt tuppisuilla suomalaisilla päivittelemistä. Vuosisadan kenties kylmin kevät on ihan puimisen arvoinen asia. Se on ollut hyvä syy poltella talven jäljiltä jääneitä kynttilöitä ja lämmittää tupaa kotoisasti puulla ja lintsata lenkkeilystä.

Sääennuste ei kuitenkaan vielä anna aihetta hurraamiseen; loppuviikolla on viileää, eikä ensi viikollakaan päästä nauttimaan shortsikeleistä. Toisaalta koulujen päättymisen aikaan on ihan hyvä olla viileää. Juhlavieraat eivät hikoile itseään piloille ja kermakakut säilyvät raikkaina. Juhlinta on hieman rauhallisempaa, ja hukkumistapauksia sattuu vähemmän.

Olisi helpottavaa tietää, millainen kesä sieltä on tulossa; kannattaako kesävarusteita edes kaivaa esiin. AccuWeatherin pitkän ennusteen mukaan yli kahdenkymmenen asteen päästäisiin taas kesäkuun puolivälissä. Heinä- ja elokuullekaan ei luvata hellettä, mutta reilu 20 astetta taitaa perustallaajalle riittää, helteet kun tuovat iloa toisille ja kärsimystä toisille. Suomessa säätyyppi pystytään ennustamaan kohtuullisen luotettavasti 6-10 vuorokautta ja lämpötila 4-7 vuorokautta etukäteen.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.