Lukijan mielipideartikkeli:

Tuulimyllyt

Kaikessa hiljaisuudessa suunnitellaan valtavaa tuulivoimala-aluetta lähelle asutusta Lappajärvelle, Lappajärven ja Evijärven kunnan rajalle. Ihmetyttää se, että media on täysin hiljaa asiasta. Tiistaina 2.5. oli maataloustuottajien järjestämä infotilaisuus Lappajärvellä.  Infotilaisuus ei ylittänyt uutiskynnystä, ei riviäkään viime viikon Järviseudun Sanomissa? Onko vaikenemisen syy siinä, että infotilaisuudessa tuli esille paljon tutkittua ja kokemusten kautta tullutta tietoa tuulivoimaloiden haitoista.

Jos suunnitteilla oleva hanke toteutuu, siitä seuraa monia haitallisia asioita, jotka vaikuttavat, ei vain aivan lähellä asuville ihmisille, vaan koko seudulle. Paikkakunnilla, minne tuulivoimaloita on rakennettu, terveysongelmia on tullut monille alueen asukkaille. Joillekin niin suuria ongelmia, että muutto jopa uudesta omakotitalosta on ollut ainoa vaihtoehto. Myös tuotantoeläimille, karjalle, turkiseläimille ja muille on tullut erilaisia haittoja. Ei korvin kuultava infraääni tunkeutuu asuntojen ja tuotantorakennusten sisälle. Äänelle altistunut elää koko ajan vakavassa stressitilassa aiheuttaen mm. verenpaineen nousua.

Meillä täällä on vielä puhdas luonto, hieno järvi, jonka harvinaislaatuista syntyä ollaan nyt tuotteistamassa. Kivitipun uusi alku näyttää lupaavalta, uusine ideoineen. Jos lähimmät tuulimyllyt tulevat muutaman kilometrin päähän Kivitipusta, nuo hyvät suunnitelmat eivät toteudu. Yli kaksisataa metriä korkeitten myllyjen haitat yltävät paljon kauemmaksi, jopa yli kymmenen kilometrin päähän. Lappajärven pohjoispään ja Välijoen loma-asunnot ja tontit menettäisivät suuren osan arvostaan. Tuskin kukaan niitä enää haluaisi. Lamminkylän, Övermarkin ja Pitkäsalon asukkaille myllyjen tulo olisi katastrofi. Lähin mylly tulisi noin kilometrin päähän Pitkäsalon asutuksesta!

Maansa vuokraavat olisivat vastuussa alueen turvallisuudesta. Myös myllyjen purkaminen käyttöiän päätyttyä olisi maanomistajan vastuulla. Entä hyödyt? Rakennusvaihe työllistäisi joitain maansiirtoyrityksiä. Kiinteistöverotuloja tulisi ja maanomistajat saisivat vuokratuloja. Voitot menisivät ulkomaille, ei verotuloja Suomeen.

Kun hyödyt ja haitat laitetaan rinnakkain, niin pahasti jäädään miinuksen puolelle. Nyt ”jäitä hattuun” ja avointa kansalaiskeskustelua asiasta. Vetoan teihin Lappajärven kunnan päättäjät, että kuuntelette meitä huolta kantavia, meitä on paljon Lappajärvellä ja Evijärvellä!

Erkki Hietanen

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.