Lappajärven Osuuskaupan puolesta

Täysin yllättävä uutinen lehdessä: Lappajärven Osuuskauppa lyö kintaat tiskiin.

On syytä palauttaa mieliin Lappajärven Osuuskaupan kunniakkaita vaiheita, joita minulla oli mahdollista seurata läheltä lähes 17 vuoden ajan. 70-luvun alussa Etelä-Pohjanmaalla oli 36 suomenkielistä osuuskauppaa. Murhemielin seurasimme osuuskauppojen kuolemia. Lähes joka vuosi joku osuuskauppa katsoi toimintansa mahdottomaksi jatkaa. Niinpä 90-luvulla osuuskauppoja oli Etelä-Pohjanmaalla enää neljä. Kehitys oli osaksi taitamattoman liikkeenjohdon seurausta. Pääsyynä oli kuitenkin keskusliikkeen SOK:n yliorganisaatio ja heikko kilpailukyky.

Lappajärven hallinto ei kuitenkaan jäänyt toimettomana seuraamaan tilannetta, vaan pyrki omalta osaltaan saamaan asiaan muutosta. 80-luvun alussa Lappajärven Osuuskaupan hallituksen puheenjohtaja Martti Kujala esitti SOK:n valtakunnallisessa kokouksessa osuuskaupan kannan: SOK:n talous ja kilpailukyky on palautettava.

Osuuskunnan kokous hyväksyi ko. ponnen ja saneeraus alkoi. Se alkoi viime hetkellä. Koko SOK-järjestö oli konkurssin partaalla. Viivyttely olisi johtanut samaan kohtaloon kuin E-osuuskaupoilla eli konkurssiin.

Saneerauksen alkaessa osuuskauppojen tilanne vähitellen parani. Valitettavasti parannus tuli monelle kaupalle liian myöhään.

Lappajärven Osuuskauppa kohensi taloutta. Pystyimme maksamaan laskut SOK:lle pari kuukauttakin etukäteen, Osuuskauppa oli käytännössä velaton ja pankkitalletuksia oli puoli miljoonaa tulevien investointien varalle. Tällainen tilanne oli vuoden 1992 lopussa.

En ymmärrä Lappajärven nykyhallinnon ajatuksen juoksua. Siksi on syytä todeta mitä fuusio lappajärveläisille tulisi merkitsemään.

Osuuskaupan palvelut heikentyisivät. Vain päivittäistavarakauppa jatkuisi. Rautakauppa ja maataloustarvikekauppa loppuisi ja Itäkylän myymälä sulkisi ovensa. Puolet henkilökunnasta saisi potkut ja kortistoon. Lappajärven kunta menettäisi runsaasti verotuloja.

Fuusiosopimuksessa ei ole mitään ehtoja, koska sen kieltää jo laki osuustoiminnasta. Mahdolliset sopimukset suulliset tai kirjalliset ovat mitättömiä. Fuusion jälkeen Kokkolassa päätettäisiin mitä lappajärveläisten palvelu hoituu.

Minun on vaikea uskoa, että Lappajärven Osuuskaupan entisten hallinnon ja henkilökunnan lapset ja lapsenlapset mitätöisivät vanhempiensa uurastukset yhdellä nuijan kopauksella. Jäsenet, käyttäkää valtaanne. Juhlikaa ensi vuonna 100-vuotiasta Lappajärven Osuuskauppaa!

Raimo Mäntylä, Lappajärven Osuuskaupan entinen toimitusjohtaja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.