Lukijan mielipideartikkeli:

Uittomiesperinne Evijärvellä

Evijärvellä keskustellaan vahvasti käsitteistä uittomies ja vonkamies.  Uittopäällikön poikana en olisi voinut kuvitellakaan, että joku joskus ristisi Nahkaniemelle johtavan tien “Vonkamiehentieksi” ja sinne rakennetun rakennuksen “Vonkamieskämpäksi“.

Pikkupoikana pääsin silloin tällöin mukaan isäni työmatkoille Pietarsaaren Uittoyhdistyksen isälleni luovuttaman työsuhdeauton kyydissä, ensin Pobedassa ja sittemmin Volgassa. Kävimme isäni uittoon ja uittamiseen liittyvissä työtehtävissä Möksystä alaspäin Ähtävänjoen vesistöä aina Pietarsaareen saakka.

Nahkaniemellä muistan käyneeni useita kertoja. Olin tuolloin 5–6-vuotias, kaikkien uittomiesten nimet eivät jääneet mieleen. Muistan kuitenkin nimet Eeli ja Matti Emas, Onni Aho, Heino Sulkakoski, Viljami Karvonen, Valde Jutila (Rovion Valde), Oskari Forsbacka, Pentti Kniivilä.  Olihan heitä muitakin uittomiehiä, 5-vuotiaan pikkupojan muistiin eivät vaan kaikki tallentuneet.  Yksi uittomiehistä, Heino Sulkakoski Evijärven Kerttuan kylästä oli valikoitunut kummikseni.

Arvostan Evijärvi-seuran työtä, mutta miksi uittomiesperinne halutaan muuttaa toisen nimiseksi? Olen esi-isieni tavoin asunut suurimman osan elämästäni Ähtävänjoen rannalla, Kattilakoskella. Uitto ja uittomiehet ovat osa isovanhempieni, vanhempieni, allekirjoittaneen, lasteni sekä lastenlasteni identiteettiä. Samoin on varmaan lukuisten muidenkin evijärveläisten sukujen kohdalla.

Mainos

Esitänkin kohteliaasti, että Evijärvi-seura palauttaisi uittomiesperinteen nimistöineen sille kuuluvaan arvoon!

Markus Kattilakoski

Evijärvi

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.