Hyvinvointi on poliittinen valinta

Valmisteilla olevassa sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy kunnilta maakunnille.Tästä huolimatta kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu jatkossakin kuntien tehtäviin. Kunnan vastuulla on huolehtia siitä, että asukkaat elävät ympäristössä, joka tukee terveyttä edistäviä valintoja ja suojelee hyvinvointia ja terveyttä uhkaavilta tekijöiltä. Kunnassa asuvien hyvinvoinnin varmistamiseksi tarvitaan kaikkien toimialojen osaamista. Onnistuneet vaikutukset syntyvät yhdyskuntarakenteen tasapainoisuudesta, turvallisuudesta ja viihtyvyydestä.

Kunnan päätehtävä onkin huolehtia asukkaiden ja yhteisöjen elämisen mahdollisuuksista. Pohjois-Kauhavalla, Kortesjärvellä, olemme oppineet nauttimaan luonnosta henkireikänä. Samaa luontokokemusta ja rauhaa hakevat myös ne useat kymmenet ulkopaikkakuntalaiset, jotka viettävät yhä enemmän aikaa vapaa-ajanasumuksillaan.

Useat vesistöt, järvet ja laajat metsät tarjoavat myös oivan mahdollisuuden kehittää luonto- ja matkailuelinkeinoa. Tähän mahdollisuuteen Kauhavan kunta ei ole vielä osannut tarttua.

Nyt Kortesjärven kahdella eri alueella suunnitteilla olevien tuulivoima-alueiden maisemamerkitys on suuri. Samalla täytyy tehdä poliittinen päätös siitä, pitääkö tuulivoiman aiheuttavaa meluääntä kestää vai ei? Kunnassa täytyy huolehtia siitä, että alueella asuvien kuntalaisten ja vapaa-ajan asujien terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava toiminta perustuu ajantasaiseen tietoon ja että asioista päättävillä tahoilla on riittävästi osaamista ja asiantuntemusta. Valtion selvitystä voimaloiden haitoista on syytä odottaa.

Tuula Mäki-Fränti, kuntavaaliehdokas, kesk.

Kortesjärvi

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.