Lukijan mielipideartikkeli:

Kotona asuvien vanhusten tilanne kriisiytyy

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja korotettiin vuoden alussa lähes 30 prosentilla ja samaan aikaan sairaankuljetuksen omavastuu nousi 25 euroon suunta eli edestakaisen matkan omavastuu on jo peräti 50 euroa.
Etenkin kotona asuvien pitkäaikaissairaiden pientä eläkettä saavien vanhusten tilanne on kestämätön. Suomessa ja etenkin täällä maaseudulla on suuri joukko vanhuksia, joiden eläketulo jää alle tuhannen euron kuukaudessa. Terveydenhuollon maksukatto on 691 euroa ja lääkehuollon vuosiomavastuu eli lääkekatto on 610,37 euroa. Näistä omavastuista seuraa, että sairaalta vanhukselta menee lähes puolentoista kuukauden eläke ennen kuin hän pääsee nauttimaan lääkkeiden lisäkorvauksesta ja alemmasta sairaanhoidon hoitomaksusta.
Tilannetta pahentaa edelleen sairaankuljetuksen omavastuu korotus 25 euroon/suunta ja lyhytaikaisen sairaalahoidon kohtuuttoman korkea maksu, joka maksukaton täyttymisen jälkeenkin on 22,80 euroa/hoitopäivä.
Kaikki edellä mainitut maksut merkitsevät sitä, että kotona asuvalta sairaalta pienituloiselta vanhukselta, jolla on paljon lääkekuluja ja joka joutuu turvautumaan lyhytaikaiseen sairaalahoitoon aika ajoin, menee näihin maksuihin sairaankuljetuksen omavastuu mukaanlukien pahimmillaan lähes kolmen kuukauden eläketulo. Jokainen voi kuvitella, mitä tämä merkitsee, jos ja kun monessa tapauksessa eläke jää alle tuhannen euron kuukaudessa.
Eläkeliiton Evijärven yhdistys odottaa niin Eläkeliitolta kuin muiltakin eläkejärjestöiltä huomattavasti aktiivisempaa roolia eläkeläisten etujen puolustamisessa. Myös kunnat voisivat tilanteen helpottamiseksi alentaa esimerkiksi lyhytaikaisen sairaalahoidon hoitomaksua tai poistaa sen kokonaan maksukaton täyttymisen jälkeisiltä hoitopäiviltä. Tämä on mahdollista, koska maksuasetuksen mukaiset maksut ovat enimmäismääriä, joita kunnat eivät voi ylittää ja koska sairaalahoidon maksut ovat keskimäärin vain 0,5–0,6 prosenttia kuntien ja kuntayhtymien kokonaistuloista ja tästä on vain pieni osa maksukaton täyttymisen jälkeen perittäviä maksuja. Suomen kilpailukykyä eikä kuntien taloutta saa parantaa pienituloisten eläkeläisten kustannuksella.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.