Turistina kotikulmilla

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Maailma on pullollaan matkailumainoksia, joissa aina paistaa aurinko ja kuvissa olevat ihmiset ovat kuin mallikatalogista napattuja. Perheille tarkoitettujen kohteiden mainoskuvissa hymyillään koko poppoon voimin pursutaan iloisia ilmeitä. Minua matkailumainokset eivät houkuttele.

Ei taida olla varsinaista reissuhampaan kolotusta, kun haluaa lähteä omaa kotiseutuaan tutkimaan uusin silmin ja ehkä vähän tarkemmin. Joku saattaa luokitella ajatuksen ihan huuhaaksi. Minun mielestäni ajatus on toteuttamisen ja kokemisen arvoinen, vaikka olisi asunut suurimman osan elämästään samalla paikkakunnalla. Eikä paikkakunnan tarvitse olla mikään suurkaupunki. Esimerkiksi täällä Vimpelissä riittää lääniä 328,79 neliökilometrin verran ja erilaisia pikkuteitä kilometrikaupalla. Varmasti löytyy paikkoja, joissa ei ole tullut käytyä. Itse katselin kartasta monta kertaa lenkkiä, jossa pääsee samalla ajamalla myös kahden naapurikunnan puolelle. Hyvä, ettei asia jäänyt suunnitelman asteelle ja kartankatselun varaan. Kannatti toteuttaa. Ajattelin jatkaa kotiseutumatkailua myös synnyinseudullani ja kurvailla kohtapuolin maalaismaisemassa, vaikka kaupungissa ollaankin. Suunnitelmissa on myös käydä kahdessa itselleni tärkeässä paikassa katsastamassa, miten maisema on muuttunut sitten viime näkemän.

Olen tehnyt kiertokyselyä ja havainnut, että monikaan ainokaiseen kysymykseeni vastanneista ei ole käynyt Lappajärven rannalla sijaitsevassa Vieresniemessä, jossa on esteetön luontopolku. Itse pidän Vieresniemestä. Siellä on omanlaisensa rauhallinen tunnelma, aivan kuin olisi ihan toisessa maailmassa.

Sain vinkin Vesterpakan kalkkiuunista, joka sijaitsee Kalkkitehtaantien läheisyydessä. Sekin on käymisen arvoinen paikka paljasjalkaisille vimpeliläisille. Kalkkiuunit ovat minulla nyt ikään kuin tapetilla, Kävin viikko sitten kyläkävelyllä Hallapurolla. Useampi uuni tuli ihmeteltyä ja kuvattua sekä saatua tuhti annos kylän ja kunnan historiaan liittyvistä asioista ja tapahtumista. Jokaisella kylällä on omat tarinansa, joita kannattaa kertoa myös muualla asuville.

Hallapuron kyläkävely ja samana iltana järjestetty Koskelan kyläkävely kuuluvat Vimpelin kunnan 150-vuotisjuhlavuoteen. Seuraavat kävelyt ovat vuorossa 29.6. ja 9.7. Elokuun 20. päivänä on kaksi erillistä kyläpyöräilyä, joiden lähtöpaikat ovat Vinni ja Vanhapiha. Kävelyiden ja pyöräilyjen vetäjinä ovat kylällä asuvat ihmiset, joilta löytyy tietoa niin nykyisyydestä kuin historiastakin.

Lapsuudessani meillä oli tapana aina joskus lähteä ajelemaan. Se tarkoitti ennalta suunnittelematonta, pientä autoajelua jossakin päin Imatraa, Ruokolahtea tai Joutsenoa. Kerran ajelu meni sananmukaisesti vähän liian pitkälle ja päädyimme Savonlinnaan. Jälkikäteen selvisi, että isä olikin suunnitellut koko jutun etukäteen. Olisihan se pitänyt osata arvata itsekin, kun ajettiin Parikkalan paikkeilla. Matkaa tehtiin Punkaharjun kautta, jossa on maan hienoin maisemareitti – ainakin omasta mielestäni.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.