NASA:n planeettakuva-arkisto Järviseutu-Seuran haltuun

Julkaistu:

Kategoria:

,

Järviseutu-Seura ry on saanut haltuunsa Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n alaisen Pohjoismaisen planeettakuva-arkiston, joka toimi 20 vuoden ajan Oulun yliopiston fysiikan laitoksen tähtitieteen osastolla.
Arkistoon kuuluu noin 8000 suurta, avaruusluotainten ottamaa kuvaa etenkin Kuusta, Marsista ja Venuksesta. Kuvia käytettiin Oulussa aktiivisesti tutkimukseen, koulutukseen ja kansanvalistukseen, ja moni niistä on yhä ainutlaatuisia maailmassa. Esimerkiksi Venuksesta otetut kuvat ovat yhä uusinta aineistoa, joiden perusteella kyetään suunnittelemaan tulevia avaruuslentoja.
Vastaavia NASA:n aineistoja on Euroopassa tällä hetkellä vain Berliinissä, Pariisissa, Lontoossa ja Roomassa.
–Jokainen näistä kuvista sisältää oman maailmansa, josta löytyy aina jotain kiinnostavaa, Arctic Planetary Science Institute ry:n jäsen, planetologi ja tiedetoimittaja Jarmo Korteniemi kertoo.
Järviseutu-Seuran OutdoorsLife-hankkeen projektipäällikkö Hannu Nevala kertoo, että kuva-aineisto linkittyy Järviseutuun Lappajärven synnyttäneen meteoriitin kautta.
–Avaruudellinen teema tarjoaa mahdollisuudet kehittää kuva-arkiston käyttöä myös niin sanotulle suurelle yleisölle Suomen tunnetuimman ja tutkituimman kraatterijärven rantamilla.
Järviseutu-Seuran on tarkoitus jatkaa kuvien hyödyntämistä kansanvalistus- ja tutkimustarkoituksiin. Nevalan mukaan on vielä auki, miten tämä toteutetaan, mutta hänen mukaansa ”edes taivas ei ole rajana.”
Lue lisää ensi viikon paperilehdestä.

Mainos

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.