Eläkeläisköyhyys on tosiasia

Pienituloisille on turvattava ihmisarvoinen elämä taloudellisesti vaikeina aikoinakin, totesi Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin kevätkokous 2. huhtikuuta Jurvassa.
Eläkejärjestelmämme suurin ongelma on eläkeläisköyhyys. Taloudellisesti vaikeimmassa elämäntilanteessa ovat yksinelävät iäkkäät naiset. Myös yksinasuvilla työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla miehillä menee huonosti.
Erilaisten maksujen sekä omavastuiden ja palvelumaksujen korotuksista muodostuu pienituloisille eläkeläisille kohtuuton taakka. He ovat käyttäneet runsaasti julkisen sektorin sosiaali- ja terveyspalveluja. Nyt mahdollisuudet käyttää niitä ovat kaventuneet. Osalla heistä ei ole mahdollisuuksia ostaa heille määrättyjä lääkkeitä. Tilanne heikentää heidän terveyttään, toimintakykyään ja elämänlaatuaan. Pienituloisuus myös syrjäyttää ja kaventaa heidän osallistumismahdollisuuksiaan, mikä lisää yksinäisyyttä.
Noin viidennes 1,2 miljoonasta vanhuuseläkkeen saajasta saa eläkettä edelleenkin alle 1 000 euroa kuukaudessa. Pienituloisilla eläkeläisillä ei ole käytännössä mahdollisuutta kohentaa taloudellisesti omaa elämäntilannettaan. Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piirin kevätkokous vaatii kansan- ja takuueläkkeiden tason korottamista sekä maksukattoa sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuille ja lääkekustannusten omavastuille.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.