Omaishoitajien jaksaminen turvattava

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Omaishoidon tuki on harkinnanvarainen etuus, jota myönnetään kuntien talousarvioissaan varaaman määrärahan mukaisesti. Siihen kuuluvat hoidettavalle annettavat palvelut, omaishoitajalle maksettava hoitopalkkio sekä vapaapäivät ja omaishoitoa tukevat palvelut. Hoitopalkkion suuruus määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden perusteella.

Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta vahvisti viime kokouksessaan kuluvan vuoden hoitopalkkiot. Järvi-Pohjanmaalla omaishoidon tuki on jaettu kolmeen maksuluokkaan. Alin palkkio on 387 euroa, korkein 775 euroa kuukaudessa. Suurinta palkkiota maksetaan, kun hoidettava tarvitsee ympäri vuorokauden paljon hoitoa ja apua. Alin palkkio on säädetty omaishoitolaissa. Alajärvellä omaishoidon tuki myönnetään kaikille kriteerit täyttäville. Vuonna 2014 heitä oli 94. Vimpelissä omaishoidon tuen saajia oli 35 ja Soinissa 30. Vuonna 2014 omaishoidon tukea saavien hoidettavista 85 prosenttia oli 75 vuotta täyttäneitä.

Omaishoitajilla on lakisääteinen oikeus kolmeen vapaapäivään kuukaudessa. Noin puolet Järvi-Pohjanmaan omaishoitajista käyttää vapaapäivänsä. Omaishoitajien jaksamista pyritään ylläpitämään intervallijaksoilla ja muilla tukipalveluilla. Omaishoidon hoitopalkkio kartuttaa eläkettä, jos omaishoitaja on sopimusta tehdessään alle 68-vuotias.

Omaishoitajat tekevät korvaamattoman tärkeätä työtä ja ansaitsevat kaiken mahdollisen tuen jaksamisensa ja toimeentulonsa turvaamiseksi. Heidän määränsä kasvaa, sillä yhä useampi vanhus hoidetaan kotona mahdollisimman pitkään. Oma koti ja hyvin työssään jaksava omaishoitaja muodostavat toimivan reseptin onnellisiin elämän ehtoopäiviin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.