Valkeaa joulua odotellessa

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Pariisin ilmastokokouksessa tehtiin lauantaina historiaa. Kaikki 195 osallistujamaata hyväksyivät sopimuksen, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen pidetään alle kahdessa asteessa. Kunnianhimoista tavoitetta kohti pyritään muuan muassa vähentämällä fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Suomessa toimiville puhtaan teknologian yrityksille ilmastosopimus avaa monia ovia. Uusien viennin menestystarinoiden syntyminen on enemmän kuin toivottavaa. Se vaatii alan yrityksiltä rohkeutta takoa nyt, kun rauta on kuumaa.
Ilmatieteen laitoksen katsauksen mukaan vuosina 1900–2014 Suomen vuosikeskilämpötila on kohonnut 1,4 astetta. Keskilämpötila jatkaa nousuaan; Pariisissa hyväksytyn ilmastosopimuksen toimenpiteillä ei todellakaan saada muutosta nopeasti aikaiseksi. Kerran vauhtiin päässyttä pikajunaa ei noin vain pysäytetä.

Ilmastomuutoksen seuraukset näkyvät meilläkin muun muassa myrskyjen lisääntymisenä ja lumen vähenemisenä. Mitä vähemmän lunta, sitä synkempää syystalvella. Tämä on koettu Järviseudullakin viime viikkoina. Ilmaston lämmetessä talvet muuttuvat pilvisemmiksi ja aurinkoa nähdään entistäkin harvemmin. Jäävätkö huikaisevan hienot keväthanget historiaan? Perinteisten talvilajien harrastamine vaikeutuu. Jäät hupenevat, mikä on huono uutinen esimerkiksi pilkkijöille. Oppivatko lapsetkaan enää hiihtämään tai luistelemaan?
Viime viikonloppuna talviseen suuntaan kääntynyt sää antaa toiveita valkeasta joulusta. Tilastollisesti valkean joulun todennäköisyys on melko hyvä ympäri Suomea: Etelä- ja Lounais-Suomessa maa on luminen kahtena jouluna kolmesta, sisämaassa neljänä viidestä. Pohjoisessa joulu on valkea lähes joka vuosi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.