Yli tuhannet sydänsukat

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Alajärven Sydänyhdistys on lahjoittanut pitäjän alueella syntyneille lapsille sydänkuvioiset villasukat jo kymmenen vuoden ajan. Sukkia on tikuttu yli 1000 paria, joista suurimman osan on tehnyt paalijärveläinen Eeva Koivisto; ainakin viimeiset viisi vuotta hän on tuonut kätilä-terveydenhoitaja Tiina Särkijärvelle äitiysneuvolaan säkillisen itse neulomiaan sukkia.
Koivisto muistelee ihmetelleensä keskosina syntyneiden pojanpoikiensa lämpökaapin äärellä, kuinka pienissä paljaissa jaloissa oli villasukat. Sairaanhoitaja kertoi, että villa pitää lämmön parhaiten paljasta ihoa vasten. Silloin Eeva sai ajatuksen, että eikö Sydänyhdistys voisi tehdä villasukkia vastasyntyneille; sydänasia lähtisi mukaan vauvasta saakka:
– Sydäntä pitäisi hoitaa alusta asti.

djmedia:41

Yhdistyksen naiset tarttuivat toimeen, ja alajärveläisiin koteihin on tuotu neuvolan tuliaisina sydänsukat jo kymmenen vuoden ajan.
– Kotikäynnille lähtiessäni mietin vähän, millainen vauva ja millainen perhe on kyseessä ja valitsen sukat sen mukaan. Maatalon esikoispojalle on mukava viedä harmaat saapassukat, Särkijärvi naurahti.
Alajärvelle syntyy tänäkin vuonna reilut 100 vauvaa.

Kynsikkäitä ja jussineulosta

Koivistolle neulominen on mieleistä puuhaa. Yhdistys ostaa langat, joita menee noin kolme kiloa vuodessa.
On aina iloinen yllätys nähdä itse neulottuja sukkia käytössä, vaikkapa kauppareissulla.
– On mukava, kun nuoretkin ovat taas innostuneet kutomaan sukkia. Aluksi ajattelin, että teen sukkia vain vuodeksi, mutta äkkiä nämä 10 vuotta ovat menneet. Teen sukkia niin kauan kuin pystyn. Nyt on sukkia tulossa jo vuodelle 2017, Eeva kertoi.
Nyt 10-vuotiaiksi varttuneet kaksoset toivoivat Eevalta sukkien lisäksi kynsikkäitä, värinä trendikäs musta-valkoinen. Kesällä syntyi ensimmäinen lapsenlapsenlapsi, joka on saanut sukkien lisäksi isomummultaan myös jussi-neuleen.

Sydänsukat ylilääkärille

Ylilääkäri Ioannis Stogiannidis oli puhumassa keväällä Sydänyhdistyksen juhlassa.
– Siellä oli paljon yleisöä ja saimme positiivista palautetta, kertoi yhdistyksen puheenjohtaja Anneli Hietamäki-Murto.
Kiitokseksi osallistumisesta tapahtumaan Eeva Koivisto neuloi ylilääkärille sydänsukat, jotka lahjoitettiin yllätysvierailulla kesken joulukuisen työpäivän. Stogiannidis ilahtui sukista, ja kertoi aikovansa käyttää niitä kellariin remontoidussa takkahuoneessaan, tulen äärellä.
– Muistan sitten teitä, hän totesi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.