Lukijan mielipideartikkeli:

Kortesjärveläinen, turvaa kirjastosi palvelut käyttämällä niitä

Paikallislehdissä on kerrottu, että Kauhavan kirjastojen toimipisteisiin suunnitellaan omatoimikirjastoja. Härmäläiset ovat turvanneet kirjastopalvelunsa käyttämällä kirjastojaan niin paljon, että omatoimikirjastot kannattaa perustaa. Suora sitaatti Järviseudun Sanomista 11.11.2015: “Sen sijaan Kortesjärvelle omatoimikirjastoa ei toteuteta. Käyttäjämäärät ovat niin vähäiset.”
Omatoimikirjastoja perustetaan aluehallintovirastojen selvityksen mukaan siksi, että tilojen käyttöä ja aukioloaikoja halutaan lisätä, jolloin kuntalaisten palvelut paranevat. Omatoimikirjastoja perustetaan myös silloin, kun kunta haluaa säästää. Jos kirjastoa käytetään vähän, omatoimikirjastolla voidaan palvelut tuottaa edullisemmin ja jopa estää kirjaston lakkauttaminen.
Kun Kortesjärvelle ei kannata perustaa edes omatoimikirjastoa käytön vähäisyyden vuoksi, niin viimeistään nyt kortesjärveläisten on syytä herätä käyttämään kirjastopalvelujaan, jos haluavat pitää palvelunsa.

Jokainen kortesjärveläinen voi hankkia kirjastokortin omasta kirjastostaan ja lainata sillä aineistoa, tutustua vaikkapa e-kirjoihin ja kysyä virkailijalta, mitä kaikkea muuta kirjastossa on tarjolla. Lapsille satutunnit ja kuvakirjat ovat monipuolisen lukutaidon ja oppimisen alku. Opettajille kirjasto on erinomainen yhteistyökumppani, kun uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön. Opettaja vie oppilaansa kirjastoon, kun googlettaminen ei riitä ja pitää oppia tiedonhakua luotettavista lähteistä. Järjestöt voivat ottaa yhteyttä kirjastoon ja kysyä mahdollisuutta järjestää tilaisuuksia ja hyödyntää kokoelmia kirjastossa. Kuvataiteita harrastaville kirjasto on näyttelytila, myös pienimuotoisia konsertteja ja muita esityksiä on mahdollista järjestää kirjaston tiloissa.
Entisillä kortesjärveläisillä on mahdollisuus tukea synnyinkuntansa palveluja hankkimalla kirjastokortti sieltä, lainat voi uusia kätevästi netissä. Yhteistyössä kirjaston kanssa pankit ja yrittäjät voisivat järjestää sähköisen asioinnin esittelyitä kirjastossa. Päättäjiä ei estä mikään pitämästä vaikkapa lautakuntien kokouksia kirjastossa ja antoisan kokouksen päätteeksi laittaa kirjastokortti vinkumaan iltaluettavaa kokouspapereiden sijaan.
Kirjastopalvelut turvataan parhaiten käyttämällä niitä. Kirjastopalvelujen pelastaminen ei maksa mitään. Päinvastoin. Mitä enemmän kortesjärveläiset käyttävät omaa kirjastoaan, sitä enemmän he lisäävät omaa sivistyspääomaansa, tietojaan ja taitojaan. Kunnalle panostus kirjastoon on tuottava sijoitus, joka lisää asukkaiden hyvinvointia. Etenkin päättäjien pitää nyt käyttää omaa kirjastoaan, jotta he tietävät mitä puolustaa, kun keskustellaan kirjastojen tulevaisuudesta.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.