Vimpeli ja Alajärvi jatkavat kuntajakoselvitystä

Kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä on tehnyt Vimpeliä, Alajärveä, Evijärveä ja Lappajärveä koskevassa kuntajakoselvityksessä päätöksen, jonka mukaan selvitystyö jatkuu Vimpelin ja Alajärven kesken. Vimpelin ja Alajärven kesken tehdään myös suunnitelmat yhteisestä palvelurakenteesta sekä kuntajakoselvitykseen liittyvä yhdistymissopimusluonnos. Valtioneuvosto tekee näiden perusteella päätöksen kuntajaon muutoksesta ensi keväänä. Kuntajakoselvitysalueeseen kuuluvat Evijärvi ja Lappajärvi puolestaan vapautetaan kuntajakoselvityksen jatkotyöskentelystä.

Selvitystyön lähtökohtana oli neljän Järviseudun kunnan vapaaehtoisuuteen perustuva liitosmahdollisuus. Liitos olisi ollut perusteltu, jos se olisi ollut mahdollista toteuttaa kuntien vapaaehtoisilla päätöksillä. Neljän kunnan liitoksen esteenä oli Laesterän mukaan Vimpelin vastustus kaikkea vapaaehtoisuutta kohtaan, samoin Evijärven kielteinen suhtautuminen. Lappajärvi ei ollut halukas edes aloittamaan neuvotteluja Alajärven kanssa. Asian eteneminen tavoiteltuun lopputulokseen eli neljän kunnan kuntaliitokseen olisi vaatinut valtioneuvoston toimivallan käyttämisen monen kunnan tahtoa vastaan. Tällaisen kunnan hitsautuminen yhteen olisi kokemusten mukaan ollut todennäköisesti raskas prosessi, jonka positiivinen toteutuminen olisi ollut kyseenalainen. Alueesta ei myöskään olisi saanut yhtenäistä työssäkäyntialuetta, eikä uuden kunnan aluerakenne olisi ollut riittävän yhtenäinen.

Vimpeli ja Alajärvi valitsevat selvitystyön loppuun saattamiseksi vaadittavan, poliittisista päätöksentekijöistä koostuvan ohjausryhmän ja todennäköisesti kunnanjohtajista koostuvan johtoryhmän. Ryhmät tarkastelevat mahdollisen uuden kunnan selviytymisedellytyksiä ja huomioivat sopeutumismahdollisuudet sekä esimerkiksi eri verokannat. Myös molempien kuntien kehityspolkuja itsenäisinä kuntina arvioidaan. Lausunnossaan Laesterä toteaa myös, että hänelle on käynyt kirkkaasti selväksi, että Vimpeli haluaa pysyä itsenäisenä kuntana.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.