Kateutta vai kansalaispalkkaa

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Verohallintoon on vuoden alusta alkaen voinut antaa vihjeitä verovilpistä nimettömänä netin kautta. Tätä varten on vero.fi -sivustolla harmaan talouden ilmiantolomake.
Nettilomake on lisännyt vihjemäärää niin, että aiemmin vuosittain tullut noin 3 500 vihjeen määrä on ylittynyt 1 200 ilmiannolla jo kesäkuun lopussa.
Ilmiantajana ovat usein naapurit, entiset tai nykyiset työnantajat, kilpailevat yrittäjät, tyytymättömät asiakkaat tai valveutuneet kansalaiset. Osa vihjeistä on aiheettomia, osa johtaa lisäselvityksiin ja toimenpiteisiin.
Yrittäjien sivustolla harmaan talouden ilmoituslomakkeen käyttöönottoa kritisoidaan. Eräs yrittäjä kirjoittaa, että ”miten tällaiset stasi-sivustot ovat mahdollisia eikä yrittäjillä ole mitään keinoa puuttua asioihin”. Samalla hän toivoo, että tällaiset ilmiantosivustot pitäisi tasapuolisuuden vuoksi perustaa täysipainoisesti töitä painaville sairaseläkeläisille sekä maatalousluopumiseläkkeellä ja ansiosidonnaisella oleville.
Myös Kela saa vihjeitä sosiaaliturvan väärinkäytöstä. Sinne ilmiantoja tekevät usein entiset puolisot ja seurustelukumppanit tai riitaantuneet naapurit ja tuttavat. Savon Sanomien mukaan Kelakin harkitsee ilmiantolomaketta, jolla tukien mahdollisia väärinkäytöksiä voisi kertoa verkossa nimettömänä.
Kansalaispalkalla olisi monia hyviä puolia. Kaikki saisivat saman rahamäärän kuukaudessa, joka leikkautuisi verotuksessa pois progressiivisesti niin, että hyvätuloiset eivät saisi sitä lainkaan. Lisäksi se olisi yksi tapa purkaa merkittävästi byrokratiaa ja vähentää sen kustannuksia. Ilmiannot sosiaaliturvan ja joissakin tapauksissa verotuksenkin osalta tulisivat tarpeettomiksi.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.