Menestyjät esiin!

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Tiedätkö, keitä ovat Jarmo Patana ja Mika Niemeläinen? Entä missä urheilulajissa Saga Hänninen on kova luu? Suomen 92 urheilijan Special Olympics -joukkue – jota myös Sisujengiksi kutsutaan – saavutti heinä-elokuun vaihteessa Los Angelesissa pidetyissä kesämaailmankisoissa 48 mitalia: 14 kultaa, 16 hopeaa ja 19 pronssia.
Jarmo Patana on kokkolalainen ratameloja, joka toi Losista Suomelle kaksi kultaa. Aiemmista kesämaailmankisoista on saavutuksena kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja pronssi. Mika Niemeläinen on puolestaan synnyinseudultani kotoisin oleva keilaaja, joka oli Los Angelesissa omassa sarjassaan täysin ylivoimainen. Saga Hänninen on samoihin kisoihin osallistunut voimistelija, joka voitti nauhaohjelman, oli vanneohjelman kakkonen, neljäs pallolla ja viides narulla. Huusiko selostaja äänensä käheäksi kolmikon suoritusten aikana? Tavattiinko torilla, menikö Suomi sekaisin? Kokkolassa onneksi tavattiin torilla ja juhlittiin kolmea Special Olympics -urheilijaa. Sisujengin melojat Anna Laitinen ja Matti Hämäläinen saivat puolestaan Nastola-mitalit yhdessä formulatähti Valtteri Bottaksen kanssa.
Kun suomalainen niin sanottu terve urheilija heittää keihästä melkein pitemmälle kuin muut, on nopein hiihtoladulla tai liikuttaa kumilätkää mitaliottelussa etevämmin kuin vastustaja, on meno toinen. Kansa sekoaa. Me toimittajatkin, ja vielä ruokimme menestyshysteriaa. Raporttia tehdään kisapaikalta ja lehtijuttuja kotikonnuilta. Haastateltavaksi kaivetaan naapureita, lapsuudenystäviä ja entisiä opettajia – eikä ylisanoissa säästellä. Kehitysvammaisten Special Olympics -menestyjistä ei valtakunnan lehdissä näkynyt juttuja palstakilometreittäin. Paikallis- ja maakuntalehdissä oltiin hereillä. Yle teki hatunnoston arvoisen projektin Sisujengistä sekä televisioon että verkkoon. Joku kyynisempi sporttifani voi ajatella, että kehitysvammaisten ”isoihin kisoihin” voi lähteä kuka vain. Mutta kun valmistautumista seurasi Sisujengi-ohjelmista, niin näki, että kunnon treeniä vedettiin esimerkiksi urheilukentällä yleisurheiluvalmentajan valvovan silmän alla. Ja treenikavereina ”terveitä” urheilijoita.
Erityisryhmien Special Olympics -tapahtumaa vietettiin jokunen viikko sitten Vimpelin Saarikentällä. Osallistujamäärä oli kasvanut edellisvuodesta. Kannustajiksi saapuneet koululaiset tsemppasivat kisaajia. Tällainen tapahtuma vähentää ennakkoluuloja ja madaltaa kynnystä lähestyä toista ihmistä. Kyllä pienissäkin tapahtumissa saa olla suuren maailman meininkiä sisäänmarsseineen, kisatulineen ja alkuhartauksineen. Toivottavasti Hoitokoti Tuulikellon väellä riittää paukkuja vielä kolmannenkin tapahtuman järjestämiseen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.