Puolin ja toisin

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Suvaitsevaisuudella on eri merkitys eri ihmisille. Joidenkin mielestä kaikki, jotka ovat eri mieltä heidän itsensä kanssa, ovat suvaitsemattomia. Näinhän asia ei ole. Toisen mielipiteet tuomitseva on siis itse suvaitsematon riippumatta siitä, onko enemmistön vai vähemmistön kanssa samaa mieltä.
Esimerkiksi sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustavat kokevat voimakkaita hyökkäyksiä mielipiteidensä vuoksi, heitä pidetään suvaitsemattomina. Sukupuolineutraali avioliittolaki on hyväksytty marraskuussa 2014, mutta kansalaisaloite sen kumoamiseksi on jo kerännyt riittävän määrän allekirjoituksia ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Aito avioliitto -aloitteen allekirjoituksia kerätään vielä 29. syyskuuta asti. Laki tuskin muuttuu, mutta aihe herättää tunteikkaita keskusteluja, johon molemmilla osapuolilla on oikeus.
Varsinaisen kohun nostatti perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen. Häntä syytetään rasismista. Immonen sai vastaanottaa paljon pahaa suvaitsemattomilta maahanmuuton puolustajilta. Nivalalaislähtöinen Olli Immonen ei ole rasisti. Hän on kertonut asian myös itse useaankin kertaan. Immonen ymmärtää kansainvälisyyttä ja on naimisissa bosnialaislähtöisen naisen kanssa. Olli Immonen on maahanmuuttokriittinen ja se on täysin eri asia kuin olla rasistinen.
Turvapaikanhakijoiden virta Eurooppaan on lyhyessä ajassa kasvanut räjähdysmäisesti. Heille tarvitaan tilaa myös täällä kaukaisessa Pohjolassa. Lappajärven kunnanhallitus on keskustellut mahdollisesta turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan käynnistämisestä Lappajärvellä. Määräksi on arveltu noin 150 henkilöä.
Ajatuskin heidän tulostaan Lappajärvelle on synnyttänyt kiivaan keskustelun useilla foorumeilla. Kovimmat sanakäänteet löytyvät sosiaalisesta mediasta. Julkisuudessa omalla nimellään esiintyvät puolustavat lähes säännönmukaisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottoa, sillä kukaan ei halua leimautua rasistiksi. Sosiaalisessa mediassa mielipiteensä voi ilmaista nimettömänä. Sitä, ovatko lappajärviset tosiasiassa vastaanottamisen kannalla vai vastustavat sitä, ei saada selville muulla tavalla kuin kansanäänestyksellä.
Vastustajien arvostelun kohteena on usein maahanmuuttajien tausta, sillä he ovat pääsääntöisesti nuoria, salskeita miehiä, joilta on jostakin lehtikuvasta bongattu älypuhelimet ja merkkivaatteet.
Sopu, suvaitsevaisuus ja toisten mielipiteiden kunnioittaminen ovat hyvän yhteisöelämän perusta. Tämä olisi paikallaan myös niissä maissa, joista nämä ihmiset lähtevät pakoon. Kukaan ei ole aina oikeassa ja kaikille ajatuksille on oltava tilaa ilman että joutuu henkisesti tai jopa konkreettisesti mestatuksi. Ranskalainen valistusfilosofi Voltaire (1694–1778) on korostanut suvaitsevaisuuden ajatusta, joka on Lentävien lauseiden sanakirjassa sanamuodossa “Olen eri mieltä kanssasi, mutta olen valmis kuolemaan sen puolesta, että sinulla on oikeus sanoa se”.

Mainos

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.