Toiminta tarvitsee tiloja

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksen antamassa julkilausumassa tuotiin esille huoli vapaaehtoistoimijoiden toimintaedellytysten turvaamisesta. Yksi huoli on toiminnassa tarvittavien toimitilojen puute ja tilojen ylläpidon korkeat kustannukset.
Kansantalouden tiukkoina aikoina kansalaisjärjestöjen työn merkitys kasvaa entisestään. Toiminnan pyörittämiseen tarvitaan toimitiloja. Etenkin kaupunkien keskustoissa, joissa toiminnalle on suuri tarve, ei tiloja ole saatavissa tai niiden vuokrat ovat niin korkeita, ettei niitä ole mahdollista vapaaehtoistyöllä rahoittaa.
Maaseutukunnista ja kyliltä löytyy vielä talkoovoimaa, jonka avulla on monta kylätaloa rakennettu ja monta rakennusta remontoitu yhteiseen käyttöön sekä huolehdittu niiden ylläpidosta. Toimitilakysymys ei silti ole kaikissa kunnissa hyvä.
Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous haastaakin kunnat ja paikalliset toimijat keskusteluun ja sitä kautta etsimään yhdessä vapaaehtoistoimijoiden kanssa asukkaille yhteistiloja. Samalla tulee etsiä ratkaisu tilojen ylläpitokustannusten kattamiseen ja niiden kohtuullistamiseen.
Käytöstä poistettuja tiloja tulisi tarjota ensisijaisesti kansalaisjärjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden käyttöön. Lakkautettuja kouluja on maaseudulla paljon ja ne olisi tarkoituksenmukaista saada kyläläisten yhteiseen käyttöön kylätoiminnan tarpeisiin. Järviseudullakin on kouluja, jotka eivät enää avaa oviaan koulunkäyntiä varten.
Kaikkien asukkaiden käytössä olevilla yhteisillä tiloilla rakennetaan ja pidetään yllä kylien yhteisöllisyyttä ja asumisviihtyvyyttä. Yhteiskäytössä olevat tilat tarjoavat mahdollisuuden myös erilaisten palvelujen tarjoamiseen omassa asuinympäristössä, lähellä asukkaita.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.