Lukijan mielipideartikkeli:

Evijärven kunnanhallitus ja sananvapaus

Evijärven kunnanhallitus päätti 19.8.2013 § 189 palkata lakimiehen valmistelemaan tutkimuspyyntöä/rikosilmoitusta poliisille Evileaks-sivustolla internetissä ja julkisissa tiedotusvälineissä olleiden eräiden kuntalaisten kirjoitusten johdosta. Kunnanhallituksen perusteluina oli se, että lehdissä tapahtunut julkinen kirjoittelu kohdistui kunnanjohtajaa kohtaan hänen virassaan. Samalla kunnanhallitus on todennut, että luottamushenkilöihin kohdistuva loukkaava kirjoittelu kohdistuu heidän luottamustehtäväänsä kohtaan.

Onneksi nuo valistuneet kuntalaiset eivät tyytyneet kunnanhallituksen täysin ennenkuulumattomaan päätökseen ja tekivät päätöksestä kunnallisvalituksen. Vaasan hallinto-oikeus on 7.7.2015 antamallaan päätöksellä kumonnut kunnanhallituksen päätöksen ja hylännyt kunnanhallituksen esittämän oikeudenkäyntikuluvaatimukset. Hallinto-oikeus totesi yksiselitteisesti, että kunnahallitus on, kuten valittajat olivat todenneet, ylittänyt toimivaltanasa. Päätöksen perusteluissa on selkeästi todettu, että lehdissä ja internetissä julkaistut kriittisetkään poliittiset kirjoitukset eivät aiheuta kunnalle velvollisuutta palkata lakimiestä valmistelemaan tutkimuspyyntöä/rikosilmoitusta poliisille. Mahdollisen tutkimuspyynnön tai rikosilmoituksen tekeminen on arvostelun kohteeksi joutuneen henkilön oma asia ja hänen on myös kannettava itse taloudellinen vastuu mahdollisista oikeudenkäyntikuluista.

Onneksi meillä täällä Evijärvellä on vielä ainakin muutamia valveutuneita kuntalaisia, jotka jaksavat kantaa huolta kunnan toimielinten päätösten lainmukaisuudesta. Ilman valitustahan olisi saattanut käydä niin, että meillä Evijärvellä olisi nyt verovaroin palkattu juristi valvomassa kuntalaisten puheita ja kirjoituksia.

Nyt kumotusta lainvastaisesta päätöksestä vastaavat tietysti yhteisvastullisesti päätöksen tekoon osallistuneet hallituksen jäsenet ja silloinen kunnanjohtaja. Tarkastuslautakunnan tehtävänä onkin nyt selvittää, mitä kuluja ja kuinka paljon kunanhallituksen kumottu päätös on kunnalle aiheuttanut ja käynnistyttää perintäprosessi.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Tuomo Vihriälä kirjoittaa sen puolesta, että Olli Rehn valittaisiin Suomen presidentiksi.

Olli Rehn paras pressaksi

Suomi tarvitsee tämän päivän sekavassa maailmassa vakaan, harkitsevan ja tiukoissakin tilanteissa kokeneen presidentin. Olli Rehnin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.