Sovittelua ei vieläkään tunneta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu on 2006 voimaan tulleella sovittelulailla säädetty kaikille maksuton palvelu, jossa rikoksesta epäilty ja rikoksen uhri, asianomistaja tai riita-asian osapuolet voivat kohdata toisensa luottamuksellisesti puolueettomien sovittelijoiden välityksellä. Sovittelu on vapaaehtoista ja sen voi aina keskeyttää.
Sovittelun mahdollisuuksia ei vieläkään kovin hyvin tunneta. Kun tapahtuma on käsitelty saman pöydän ympärillä ja kenties korvauksista sovittu, on sekä tekijän että uhrin mieli helpottunut. Sopimus menee syyttäjälle, joka tekee lopullisen päätöksen asian suhteen.
Aluehallintovirastot huolehtivat alueellaan palvelun järjestämisestä. Etelä-Pohjanmaan sovittelutoimisto toimii Seinäjoella. Sovittelua tekevät koulutetut sovittelijat. Järviseudulla kouluttautuneita on muutama ja aktiivisesti sovittelutyötä tekeviä kaksi.
Viime vuoden tilaston mukaan koko maassa sovitteluun ohjattiin yhteensä 11400 rikos- ja riita-asiaa. Rikosasioita oli 10997, loput riita-asioita. Sovitteluun tulleista tapauksista väkivaltarikoksia oli puolet.
Sovitteluprosessi käynnistyy sovittelutoimiston kautta. Asian lähetti viime vuonna sovitteluun 82 prosentissa tapauksista poliisi ja 14,5 prosentissa syyttäjä. Myös sosiaalitoimisto tai yksityinen henkilö voivat pyytää sovittelua.
Sopimus syntyi 80 prosentissa tapauksista. Sovittujen korvausten määrä oli 1,7 miljoonaa euroa. Korvaus voi olla myös työkorvaus tai aineeton, kuten vaatimuksesta luopuminen, käyttäytymissopimus, omaisuuden palautus tai pelkkä anteeksipyyntö, joita sovitteluissa kirjattiin 20 prosentissa tapauksista.
Sovittelijoilla on jatkuva koulutus. Suuri merkitys toiminnalle on puolentoista vuoden välein pidettävällä valtakunnallisella kaksipäiväisellä sovitteluseminaarilla. Ensimmäistä kertaa se on tulossa Etelä-Pohjanmaalle, sillä se pidetään Seinäjoella ensi vuoden huhtikuussa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.