Lukijan mielipideartikkeli:

Kärnän suvun 16 jääkäriä

Lappajärveläisjuurinen tietokirjailija ja sukututkija Timo Hyytinen julkaisi äskettäin sarjassa Arma Fennica sähkökirjansa ”Kapteeni Kaarna ja Kärnän suvun jääkärit”. Hyytinen tutki jääkäriliikettä oman eli Kärnän suvun näkökulmasta.
Kärnä on savolaisperäisten kaskimiesten 1500-luvulla asuttama iso Lappajärven saari ja kylä. Nykyisin Kärnässä on lähes 150 asuintaloa, ja kylän nimestä tuli sen ensimmäisten asukkaiden sukunimi.
Hyytinen lähtee Taavetti Tuomaanpoika Kärnästä (1658–1748). Taavetti sai ansioistaan komean korkonimen ”Lappajärven kuningas”. Taavetti oli ajan suurtalonpoika, lautamies, kirkonisäntä, iso karjatilallinen, käräjöi lapualaiset pois Lappajärven kalavesiltä ja vei tervaa Ruotsiin. Ison vihan aikana vihollinen piti majaa Taavetin talossa ilkitöitä tehden ja taloa köyhdyttäen. Taavetilla oli isänmaallisen vapaan talonpojan sielu. Se saattaa osaltaan selittää sitä, että Taavetista suoraan alenevassa polvessa 16 nuorukaista pääasiassa Lappajärveltä ja Vimpelistä valitsi Saksan jääkärin tien 1915–1916.
Kuuluisin Kärnän suvun jääkäreistä on Tuntemattoman sotilaan kapteeni Kaarnan esikuva jääkärikapteeni Toivo Kärnä. Hän näytti joukkueenjohtajille miten sotaa käydään ja haavoittui kuolettavasti komppaniansa tulikasteessa rajapitäjä Korpiselän Tsiipakassa 9. heinäkuuta 1941. Kärnän suvun jääkäreistä salaperäisin on ehkä tiedustelu-upseeri Kustaa Nestori Loukola. Ensimmäisenä Saksassa kaatunut jääkäri Alfred Hyytinen oli Kärnän sukua. Suvun jääkärien koulusivistys sata vuotta sitten oli ymmärrettävästi vaatimaton ja se vaikutti heidän sotilasuraansa.
Timo Hyytisen ansioihin kuuluu, että hän on laatinut sukutaulut jokaisesta 16:sta Kärnän suvun jääkäristä Taavetti Tuomaanpojasta alkaen sekä heidän elämäkerrat.
Taiteilijaprofessori ja heimoaktivisti Eero Nelimarkka ei ollut jääkäri, mutta hänen isälinjansa johtaa suoraan Taavetti Kärnään. Timo Hyytisen isoisä Niilo Hyytinen, kapteeni Toivo Kärnän sisarenpoika, ei myöskään ollut Saksan jääkäri, mutta hän vaikutti ehkä ratkaisevasti siihen, että Porvoon lähistöllä punaisten hajalle lyömät Saksanniemen rakuunat saivat joulun alla 1917 majapaikan Lappajärveltä. Rakuunoista tuli parin kuukauden kuluttua itsenäisen Suomen ensimmäinen joukko-osasto.
Hyytisen kirja antaa oivan lisän paikallishistoriaan. Varsinkin Lappajärvellä ja Vimpelissä soisi kirjalle lukijoita ja arvostusta maan itsenäisyyden juhlavuoden alla. Timo Hyytinen aikoo jatkaa Taavetti Kärnän teemaa laatimalla sukutaulut ja -kirjan meistä Taavetin jälkeläisistä. Sen myötä saanemme tietoomme uusia ja ehkä myös jääkärihenkisiä sukulaisia.

Veikko Leväniemi
Kärnä/ Lappajärvi

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.