Kasvua ja kilpailukykyä yhteistyöstä ja innovaatiosta

Julkaistu:

Aihe:

Kivitipussa järjestettiin 9. kesäkuuta Mistä kasvua ja kilpailukykyä? -loppuseminaari, jossa puitiin viime vuosina Järviseudulla toimineiden hankkeiden tuloksia.

Järviseudun ammattioppilaitoksen ja Järvi-Pohjanmaan yrityspalvelun hankkeiden avulla tai aikana alueelle on syntynyt uusia työpaikkoja, markkinoitavia tuotteita, kehittämishankkeita sekä alueen vahvaa alumiiniteollisuutta tukeva koulutuskeskus. Lisäksi yrityksiä ja koulutus- ja tutkimuslaitoksia on saatu tekemään yhteistyötä, ja verkostoja on luotu myös ensin Venäjän suuntaan ja myöhemmin Pohjoismaihin.
Tapahtumassa oli vierailevana puhujana professori Markku Wilenius Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Wileniuksen mielestä elinkeinoelämässä pitäisi ennen kaikkea keskittyä käyttämään olemassa olevia resursseja mahdollisimman fiksusti, usein äänekkäästä muutosvastarinnasta huolimatta.

 –Tulee kehittää älykkäämpiä tuotannon malleja, jossa uusia tapoja tuottaa, jalostaa, kohdentaa ja kuluttaa syntyy. Pitää nähdä, mitkä megatrendit, kuten väestön ikääntyminen, ohjaavat ihmisiä ja kehittää asiakaslähtöisiä tuotteita ja palveluita niiden tarpeisiin. Suomen koulutustasolla tähän on hyvät edellytykset, hän kertoo.

Toinen Wileniuksen teeseistä on yhteistyön teko. Pitäisi tehdä yhdessä kaikilla tasoilla päätöksiä yhteisiä tavoitteita kohti: koulutuksessa, palveluissa, uusissa yhteistyömalleissa. Suomessa on perinteisesti ollut ongelmana sinnikäs oman tien kulkijuus, ja hän onkin ilahtunut kuullessaan järviseutulaisten firmojen yhteistyöstä hankkeiden parissa.

–Järviseudulla tätä on lähdetty tekemään, mutta sitä tehdään vielä liian vähän. Täytyy luoda yhdessä edellytykset tuotannon syntymiselle, kasvulle, markkinoinnille ja koulutukselle. Tarvitaan muilta aloilta alumiiniklusterin kaltaisia tapausesimerkkejä, joita muut voivat seurata.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.