Innostusta ilmassa

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Milloin innostuit viimeksi? Innostua voi niin monista asioista; kevätauringosta, liikuntaharrastuksesta, ruokareseptistä, tulevasta lomasta, mutta milloin ihan aidosti tunsit sen tunteen? Vai koetko, että arki rutiineineen tappaa aidon inspiraation?
Mielen voimaa – blogin kirjoittaja Katja Mykkänen kuvailee innostuksen olevan kuin tuli: Se alkaa tunteesta, kipinästä, ja liekkiin syttyessään se vapauttaa koko kroppaan ihan mielettömän energialatauksen. Roihuksi yltyessään innostuksen tuli vaikuttaa kaikkialle; mieleen, tunteisiin, koko fyysiseen olemukseen ja ympärillä oleviin. Innostus saa aikaan mielihyvää, ajatuksia ja ideoita, sanoja ja tekoja.

Asiaa tutkineet Pauli Aalto-Setälä ja Mikael Saarinen vakuuttavat, että kaikilla on luontainen kyky innostua, mutta taito kitketään pikkuhiljaa lapsen tullessa kouluikään. Koulussa lasta aletaan muokata normien mukaiseksi ja innostusta pidetään lähinnä opetuksen häiritsemisenä. Innostuksen tappamiseen ei tarvita kovin suuria ponnistuksia, kuten jokainen varmasti tietää.
Innostuminen on hyvin herkkä alue meissä kaikissa. Jo lapsuudessa opimme, miten innostumisemme otetaan vastaan. Jos saamme kannustusta omaan innostumiseemme, uskallamme myös aikuisina olla innostuneita. Jos innostumistamme on latistettu, me olemme arkoja näyttämään myöhemminkään innostumistamme, kirjoittaa pariterapeutti Marjo Ehn, jonka mielestä toisesta innostuminen on iso osa onnistunutta parisuhdetta. Ajatus pätee muihinkin elämän osa-alueisiin.
Innostuksen idea voi olla mikä tahansa. Sen esiaste on kiinnostus, ja seurauksena usein on toteutus. (Hmm… Menisiköhän kevään suursiivous sulavasti tällä kaavalla?) Aito innostuminen vaatii rohkeutta. Sitä ei voi pakottaa, mutta sitä voi opetella. Tarvitaan vain rohkeutta ja myönteistä asennetta, ja voit jälleen iloita elämän pienistä ihmeistä pikkulapsen tavoin.
Kuinka innostumisesta sitten saisi lisäarvoa omaan arkeen ja elämään? Seuraa Aalto-Setälän ja Saarisen ohjeita:
– Ole läsnä. Suuntaa huomio ja energia juuri tähän hetkeen ja siihen, mikä nyt on tärkeää. Nauti kokemuksista tässä ja nyt.
– Luo itsellesi uusi tapa, josta saat energiaa. Toista sitä niin usein, että siitä tulee oikeasti tapa.
– Muista olla avoin, utelias, nauti ja iloitse pienistä saavutuksista.
Aion innostaa itseni hyötykäyttämään tätä fiilistä. Ties mitä tässä vielä saa aikaan. Sinä myös?

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.