Joustoa aherrukseen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Etätyötä tekevien palkansaajien määrä pysyttelee samalla tasolla vuodesta toiseen. Heidän tarkkaa määräänsä on tosin vaikea tilastoida, sillä esimerkiksi opettajat ovat kautta aikojen tehneet työhönsä liittyviä tehtäviä kotonaan.
Työterveyslaitos yhteistyökumppaneineen järjestää vuosittain Kansallisen etätyöpäivän. Viime vuoden etätyöpäivän yhteydessä julkaistun tilaston mukaan 28 prosenttia palkansaajista tekee etätyötä vähintään satunnaisesti. Ylemmistä toimihenkilöistä etätyötä tekee ainakin silloin tällöin 44 prosenttia.
Etätyön hyviä puolia ovat työajan joustavuus ja työmatkoihin kuluvan ajan säästyminen. Etenkin huonolla kelillä pimeän aikaan pitkä työmatka on rasittava. Vähemmällä autoilulla ympäristökin hyötyy.
Kotona työskentelyssä on myös ikäviä puolia. Työkavereiden seura puuttuu ja työpaikalle kertyvä hiljainen tieto jää tahattomasti etätyöntekijälle kertomatta. Palkkatyöllä ja kotitöillä on vaarana sekoittua toisiinsa, samoin työn ja vapaa-ajan raja voi hämärtyä. Etätyöskentely vaatii tekijältään kurinalaisuutta. On pystyttävä paneutumaan työtehtäviin vaikka tiskit, pyykkivuori tai keskeneräiset remonttityöt olisivatkin odottamassa.
Etätyö edellyttää myös uudenlaisia esimiestaitoja. Työn tavoitteet ja aikataulut on sovittava molemmin puolin tarkasti. Työnantaja haluaa saman työpanoksen työajalta, tehdään työtä sitten kotona tai työpaikalla. Myös työntekijöitä on kohdeltava tasapuolisesti, eli jos tehtävä soveltuu etätyönä tehtäväksi, ei voi vaatia osaa työntekijöitä työskentelemään työpaikalla ja antaa toisille lupa etätyöhän.
Etätyö onnistuu, jos sekä työnantajalla että työntekijällä ovat luottamus ja vastuunkanto tasapainossa. Nykyaikainen teknologia mahdollistaa ison osan toimihenkilötyöstä tehtäväksi kotona. Kokoaikaisesti etätyöhön ei haluta ainakaan sellaisesta työpaikasta, jossa on hyvä työilmapiiri ja innostava työnteon meininki.
Etätyön tehtävien täytyy olla luonteeltaan mitattavissa olevia. On olemassa nuorten menestyjien IT-firmoja, joissa työaikoja ei ole lainkaan. Tällöin voi työskennellä vaikka öisin. Vain työn tuloksella on merkitystä.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.