Lukijan mielipideartikkeli:

Amerikan matkat: tuhvani ja hieman omanikin

f8a458e18503c86603dc02339a944feb.jpg

Löydettyäni tuhvani Heikki Förstin, eli isoisäni, ja hänen asuinpaikkansa Amerikan kartalta kuin neulan heinäsuovasta päätin heti tilata matkan Washingtonin osavaltioon ja Seattlen kaupunkiin. Tuhvani oli syntynyt vuonna 1862, avioitunut vuonna 1880 lappajärveläisen värjälin tyttären Mathilda Ollin kanssa ja matkustanut saapuvien matkustajaluettelon mukaan vuonna 1888 Astabula Countyyn Ohion Jeffersoniin. Sieltä hän oli jatkanut matkaansa mantereen poikki – miten, se on vielä arvoitus.

Itse lensin 11 tuntia. Tuhvalta merimatka kesti kaksi viikkoa ja lentäessäni mantereen yli mietinkin, kuinka kauan tuhvalta kului, ennen kuin meri tuli vastaan. Sekin on selvittämättä – toistaiseksi.
Vaikea oli löytää varmuudella, missä tuhva oli ollut, mutta kun sen sain selville, olikin sitten helpompi suunnistaa. Löysin avuliaan virkailijan, Midori Okazakin, Pughet Sound Regional Archives ´sista. Varasin ajan vastaanotolle, missä hän oli etsinyt valmiiksi niin kauppakirjan, veroluettelon kuin kartankin siitä 40 eekkerin alueesta, minkä Heikki Försti oli ostanut King countysta. Tunnelma oli aivan valtava asiakirjoja selatessa, niin itselleni kuin seurueellenikin.
Seuraavaksi vierailimme Maanmittaustoimistossa, missä oli myös ajanvarauksella valmistauduttu ongelmani ratkaisuksi. Maakartat olivat esillä ja koordinaatit paikansivat maatilan sijainnin. Ja niin GPS:n avulla oikeaan osoitteeseen!
Perille saapuessamme tunteeni myllersivät ja mielikuvitukseni laukkasi. “Tässä sinäkin olet tallannut”, oli kielelläni varmaan tusinan kertaa. “Täällä ahkeroit, kasvatit lapsesi ja viljelit maata. Nyt sitä tallaavat golfaajat ja hevoset”.
Soos Creek Botanical Garden on tuhvan maatilan naapuri. Kasvitieteellisen puutarhan perustaja Maurice Skagen oli tullut Norjasta ja ostanut maat vuosina 1891–1904.
Niin hänen vanhempansa kuin poikansa Ole ovat tehneet merkittävän työn puutarhan ohessa tallentaessaan yhteisössä asuvien perheiden historian. Saapuessamme puutarhan näyttelytiloihin meitä odotti yllätys: valokuvia tuhvan ja hänen tyttärensä Olgan maatiloista rakennuksineen. Eikä siinä kaikki: perheet oli esitelty henkilötietoineen. Siellä olivat Förstit, Winsbergit-Olgan appivanhemmat-Heikki Ranta Kortesjärveltä monien muiden joukossa. Olipa myös arvokas esittely siitä kortesjärveläismummosta, jota alueella asustavat intiaanit arvostivat korkeasti.

Suisse Creekin hautausmaalla

Vuonna 1893 Mathildalle ja Henrylle syntyy tytär Mary ja vuonna 1895 Kaarle, myöhemmin Charley, Carbonadon kuparikaivoskaupungissa. Se on nykyään pieni kyläpahanen kaivoksen suljettua.
Tytär Mary kuolee vuonna 1896 ja on haudattuna Suisse Creekin hautausmaalle, missä myös Charley ja äiti Mathilda sekä tytär Olga Winsberg lepäävät koko Winsbergin perheen muiden jäsenten kanssa. Sieltä on saanut viimeisen leposijansa myös kalajokelainen Gronoffin perhe, joka oli ostanut tuhvan maatilan muiden suomalaisten joukossa. Hautausmaalle onkin sitten aivan oma tarinansa.
Henrik Andersson Kultalax, myöhemmin Heikki Antinpoika Försti, sai vielä yhden uuden nimen anoessaan kansalaisuutta. Se myönnettiin hänelle lokakuun 15. päivänä vuonna 1900 virallisen valan jälkeen. Hänestä tuli Henry Forsty. Kaiketi hän matkusti amerikkalaisella passilla palatessaan takaisin Suomeen mahdollisesti vuonna 1904. Olga ja Charleykin olivat käymässä Suomessa ja palasivat Amerikkaan. Heikki jäi ja muodosti uuden perheen Haapajärven kylään, mistä hän oli ostanut maatilan, Mustalan, ja niin elämä jatkui vielä muutaman vuoden.
Mustalakin sai lisänimen Haapikylän paratiisi runsaiden puutarhaistutuksien vuoksi. Minullakin on vielä mustikkapuu tuhvan perintönä.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA