Yhteisvastuulla joulumieltä

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Joulun juhlien aika lähestyy. Jouluaatto on tästä päivästä tasan viiden viikon päästä. Kaupat ovat sonnustautuneet jouluasuun, avanneet joulumyyntinsä, joulukadut valaistu ja joulujuhlia ja pikkujouluja vietetään lukuisissa piireissä.
Joulu on myös kulutuksen juhla-aikaa. Joulu on aivan ainutlaatuinen ajanjakso suomalaisten vuodenkierrossa. Kansalaisemme ovat kansainvälisesti vertailtuna vaatimattomia lahjojen antamisen yleisyydessä yleensä, mutta jouluun lahjojen antaminen ja saaminen kuuluvat olennaisena ja merkittävänä osana. Myös yltäkylläiset jouluruoat, joulutunnelmaa luovat sisustukset ja pienet ylellisyydet kuuluvat vuoden lopun juhliin.
Moni murehtii, miten tähän kaikkeen on varaa. Ostovoima on heikentynyt, työttömyyttä on paljon, eläkkeet ovat monilla eläkeläisillä pieniä. Silloin on suuri kiusaus järjestää jouluun liittyvät hankinnat velkarahalla. Tätä lukuisat pikavippifirmat käyttävät kernaasti hyväkseen tarjoten apua talousahdinkoon. Netistä löytyy esimerkiksi tarjous, joka lupaa lainahakemuksen täyttämiseen kuluvan kaksi minuuttia, lainapäätöksen tulemiseen alle 15 minuuttia ja rahojen tuloon tilille minuutti. Palvelua on ilta kymmeneen asti eikä vakuuksia tarvita. Kuulostaa liian hyvältä ollakseen järkevä ratkaisu!
Netin Veronpalautusnyt -sivusto tarjoaa puolestaan lainaa veronpalautusta vastaan kiinteällä 20 prosentin korolla. Eli tulossa olevan palautuksen saa etukäteen tililleen ja veronpalautus ohjautuu aikanaan suoraan pikavippifirman tilille. Jos on palautuksesta tiedon saatuaan tätä mahdollisuutta käyttänyt, veronpalautuksistakaan ei tule jouluhankintoihin apua.
Pikavippifirmojen asiakkaista suuri joukko on jo yhteyttä ottaessaan tilanteessa, jossa rahat eivät tahdo riittää edes välttämättömiin menoihin. Jos pikalainaa ei pysty maksamaan takaisin, se menee nopeasti perintään. Huomionarvoista on, että nämä samat lainan antajat omistavat myös ulkomailta operoivat perintäyritykset – ne siis perivät itse antamiaan lainoja. Perintäkulut hipovat laillisuuden ylärajoja. Lainoista on vaikea päästä eroon ja niiden hoitaminen tulee todella kalliiksi.
Onneksi maassa on lukuisia yhteisöjä ja suuri joukko yksityishenkilöitä, jotka haluavat auttaa joulun rakentamisessa niitä, joilla varoja on rajallisesti käytössä. Perjantaina käynnistyy valtakunnallinen Hyvä Joulumieli keräys, jolla kerätään lähes 18 600 lahjakorttia vähävaraisten perheiden jouluruokien hankintaa varten. Punaisen Ristin osastot ja MLL:n yhdistykset valitsevat apua tarvitsevat perheet yhdessä seurakuntien, neuvoloiden ja sosiaalitoimen kanssa, joten näistä paikoista voi ostokorttia pyytää.
Myös monet paikalliset yhteisöt ja yhdistykset ojentavat auttavan kätensä keräämällä lahjoja ja joulutarvikkeita jaettavaksi niille, jotka apua tarvitsevat. Järviseudullakin on meneillään Joulupuu-keräyksiä, jotka aiempina vuosina ovat saaneet paljon lahjoittajia liikkeelle. Suuri on joka joulu myös se yksityisten ihmisten joukko, jotka antavat apua henkilökohtaisesti lähipiirissään oleville avun tarvitsijoille. Yhteisöllisyydellä saadaan joulumieltä kaikille.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.