Syytön, kunnes toisin todistetaan

Muutaman viikon ajan on sosiaalisessa mediassa käyty kovasti keskustelua hyvinkin ulkomaalaisvastaisesti. Keskisuuren kaupungin kaupantekofoorumin täytti keskusteluketju, jossa käsiteltiin yksinomaan muutaman ulkomaan kilvissä olevan auton liikkeitä. Nopeasti yhden aloittama keskustelu paisui pitkäksi kommenttilistaksi. Ryhmässä on jäseniä monta tuhatta, seassa varmasti nuoria ja lapsiakin. Moni päivitti, missä oli nähnyt, ainakin oli luullut nähneensä auton, joka oli lähes jokaisen mielestä osallistunut alueen murtoihin. Kaupungissa oli murtauduttu muutamaan omakotitaloon ja epäilys oli, että ulkomaalaisten autojen omistajat olivat murtovarkaita. Myöhemmin ketjuun joku linkitti uutisen, että oli pidätetty suomalaisia miehiä syytettynä näistä murroista.
Ketjua lukiessa tuli tunne, että rasismi ja ulkomaalaisvastaisuus ovat tätä päivää. Mielestäni ketään ei tee rikolliseksi se, että on muualta kuin Suomesta ja kukaan ei ole syyllinen, ennen kuin toisin todistetaan. Uskomatonta oli, että julkisesti kirjoitetaan niin tappouhkauksia kuin sekin, että pidetään jotenkin hienona, kun jokainen vahtii toisten liikkeitä ja kulkemisia. Luulin, että toisen vainoaminen on rikos.
Naurettavia ja jotenkin sairaitakin olivat muutamien ihmisten kommentit ketjussa. Tappouhkaukset ja väkivallan ylläpitäjä kielsi, onneksi heti, ensimmäisen sellaisen tullessa kommenttilistaan. Pahimpana jäivät mieleeni muutamat kirjoittajat, joiden ajatuksia en voinut ymmärtää. En ymmärtänyt, mikä ajatus oli yhdellä, joka halusi, että autoja seurataan ympäri kaupunkia ja kuvataan. Otetut kuvat hän haluaisi itselleen, kuvista hän perustaisi yleisen ryhmän sosiaaliseen mediaan, kaikkien nähtäville. Uskomatonta, että kenen tahansa auto tai kuva saattaa joku kaunis päivä lävähtää yleisesti nähtäville, jos joku haluaa toista vaania. Kannattaa miettiä, missä kaivaa nenäänsä ja mihin autonsa pysäköi, puhumattakaan miten käyttäytyy, ettei joudu syyllisten listalle.
Eräskin nainen oli nähnyt tuntemattoman auton ajavan asutusalueensa ja ikkunansa ohi kaksi kertaa ja soittanut välittömästi hätäkeskukseen. Ihmettelen, kenellä on aikaa vahtia ikkunassa ohi meneviä autoja ja mistä voi olla varma, ettei naapurissa käynyt vaikka kaukainen sukulainen kylässä. Puhutaan paljon poliisien kiireestä ja siitä, etteivät he ehdi joka onnettomuuteen edes paikalle, eipä ole ihme, jos naisen kaltaisia soittajia on paljon.
Kolmas ketjussa mukana keskustellut oli laittanut ketjuun kuvan autosta, jonka ajatteli kuuluvan asiaan. Ajanviettoako, että joku viitsii lähteä seuraamaan autoa ja ajamaan sen takana niin kauan, että saa lähikuvan siitä. Lieneekö kovinkaan turvallista päätiellä ajaa puskurissa kiinni kovaa vauhtia ja räpsiä kuvia samalla.
Vahtiminen ja vaaniminenko ovat ratkaisu siihen, että yhteiskunta on turvallinen? Yön hämärissä voi siis huoletta kulkea, kun jokaisen talon ikkunaverho heilahtaa ja noteeraa jokaisen liikkeen? Jos näin on, taidan muuttaa erakoksi erämaahan.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Harri Silvolahti.

Pyykinpesupäivä

RAAMATUSSA purppurakankaidenmyyjä Lyydia oli muiden naisten kanssa joen rannalla. Paavali Jumalan johdattamana tuli juuri oikeaan

Harri Silvolahti.

Pyykinpesupäivä

RAAMATUSSA purppurakankaidenmyyjä Lyydia oli muiden naisten kanssa joen rannalla. Paavali Jumalan johdattamana tuli juuri oikeaan

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.