Helle suosii sinileväkukintoja

Julkaistu:

Aihe:

Suomen ylle rantautunut korkeapaine hellejaksoineen on lisännyt sinilevähavaintoja Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen alueella. Viime viikolla eli viikolla 28 havaittiin Lappajärvessä pieniä määriä sinilevää. Tosin kesämökkiläiset ovat havainneet Pohjanmaan helmeksikin kutsutussa järvessä paikoin runsaastikin sinilevää. Suunnittelija Anne Bonde Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta kertoo, ettei alkuviikosta tullut levähavaintoja Kivitipun tai Lakaniemen havaintopaikoilta. Evijärvessä havaittiin hieman levää viikolla 26.

– Lappajärvessä havaitut leväkukinnot ovat olleet sinileväkukintoja. Ne ovat olleet pinnaltaan vihreitä ja voimakashajuisiakin. Meillä on vakituiset havaintopaikat, mutta kuka tahansa voi ilmoittaa levähavainnoista. Torstaisin julkaistavassa levätiedotteessa kerrotaan levähavainnot viikon ajalta.
Havainnot tallennetaan netistä löytyvään, kaikille avoimeen Järviwiki-palveluun.
Sinileväkukintojen riski kasvaa aurinkoisina ja tyyninä päivinä. Jos lämmin sää jatkuu, sinilevät viihtyvät järvessä ja kukinnat todennäköisesti jatkuvat. Kun levät nousevat suurina määrinä veden pinnalle ja muuttavat veden vihreäksi puuromaiseksi massaksi, puhutaan leväkukinnasta tai levien massaesiintymästä.

Mainos

Testi auttaa

Kaikki järvissä esiintyvät leväkukinnot eivät ole myrkyllisiä. Sinilevä voi lajista riippuen olla toisessa kukinnassa myrkyllinen ja toisessa myrkytön. Levän myrkyllisyyttä ei voi erottaa silmämääräisesti. Sini- ja viherlevän voi kuitenkin erottaa toisistaan yksinkertaisen testin avulla kastamalla kepin levän peittämään veteen.
– Jos levä pysyy kepin nokassa, se on rihmalevää eli vaaratonta. Jos levä ei pysy kepin pinnalla, voi kyseessä olla sinilevä, Anna Bonde vinkkaa.
Sinilevää sisältävää järvivettä ei saa käyttää juomavetenä, eikä myöskään pesu- tai löylyvetenä, ruuanlaittoon, astioiden tiskaamiseen tai sellaisenaan syötävien kasvinosien suoraan kasteluun. Sinileväalueelta pyydettyä kalaa voi kuitenkin syödä. Tutkimusten mukaan sinilevämyrkyt eivät kerry kalan lihaan, mutta saattavat kertyä sen sisäelimiin.
Täksi viikoksi Rinteen rantaan suunniteltu Vimpelin rantauimakoulu peruttiin levätilanteen takia. Liikuntasihteeri Ari Takala sanoo, ettei halunnut lähteä riskeeraamaan lasten terveyttä Lappajärvessä pyörivien ja havaittujen levälauttojen takia.
Helteet ovat lämmittäneet järvien vedet nopeaan tahtiin vajaassa viikossa. Lappajärven Halkosaaressa mitattiin maanantaina pintaveden lämpötilaksi 22,5 astetta. Se on 4,1 astetta vastaavan ajan keskiarvosta. Ennusteen mukaan veden lämpötilat pysyvät Järviseudun Sanomien päälevikkialueen järvissä 20–24 asteessa ainakin ensi maanantaihin saakka.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.