Kyytöt laiduntavat Lantelassa

Itäsuomenkarja, puhenimeltään kyyttö, on yksi maatiaiskarjasta polveutuva lehmärotu. Itäsuomenkarjaa voisi kutsua uhanalaiseksi lajiksi, sillä Suomessa kyyttöjä on jäljellä enää alle 500. Kaksi kyyttöä löytyy tällä hetkellä Lantelan hevostilalta Lappajärveltä.

Rauhallisesti pellolla käyskentelevät neljävuotias Ruusu ja puolitoistavuotias Pikkumöö hankittiin noin vuosi sitten.

–Hankimme kyytöt lähinnä omaksi ja ratsastamassa käyvien lasten iloksi. Ajatuksena oli myös hankkia pienituottoinen lehmä, jonka tuottama maito riittäisi hyvin omaan käyttöön, Vuokko Lantela kertoo.

Itäsuomenkarja onkin muihin karjarotuihin nähden vähätuottoinen. Yksi kyyttö tuottaa päivässä noin 2–5 litraa maitoa, kun tavallinen lypsylehmä voi tuottaa päivässä jopa kymmeniä litroja. Aikaisemmalla omistajalla poikinut Ruusu lypsetään kaksi kertaa päivässä.

Siroin lehmärotu

Kyyttöjen nimi tulee niiden juovikkaasta ruskeavalkoisesta värityksestä. Muihin lehmiin verrattuna kyytöt ovat kooltaan pienempiä ja tulevat toimeen vähemmällä ravinnolla. Lantelassa kyytöt syövät kuivaheinää, tuoretta ruohoa, kivennäisiä ja lisänä jonkin verran väkirehua.

Kesäisin kyytöt viihtyvät laitumella, mutta talvisin ne asuvat vanhassa navetassa. Pitkiä aikoja lehmät eivät kuitenkaan navetassa viihdy, vaan haluavat ulkoilemaan myös talvella. Lantela kehuu kyyttöjä hyväluonteisiksi eläimiksi.

Jaa juttu: