–KAIKESTA voi syyttää isää, nauraa kortesjärveläinen Aleksi Laukkonen. Isä Asko Laukkonen oli 1960-luvulta asti soittanut haitaria useissa eri tanssiorkestereissa, ja musiikki soi luonnollisesti myös kotona. Soitosta kiinnostunut Aleksi sai ensimmäisen oman haitarinsa 6-vuotissyntymäpäivälahjaksi.
–Ensimmäiset kontaktini yleisöön sain tosin jo sitäkin aiemmin. Kolmevuotiaana, isän 50-vuotisjuhlakonsertissa, kiipesin väliajalla lavalle Halpahallista ostetun leikkihaitarin kanssa, ja sitä vinguteltuani pokkasin yleisöltä kunnon aplodit. Vähän myöhemmin Kortesjärven joulunavauksessa osasin jotain jo soittaakin: toimin rumpalina, isän soittaessa koskettimia, Aleksi muistelee.
Asko-isä opetti haitarin alkeet, ja opiskelu jatkui Härmänmaan musiikkiopistossa, jossa Aleksi suoritti kaikki mahdolliset haitari- ja teoriatutkinnot. Ensimmäisen kosketuksen musiikkiteatterin maailmaan tarjosi Seinäjoen kesäteatteri 2006, kun molemmat vanhemmat esiintyivät Tukkijoella-näytelmässä ja 9-vuotiaalle Aleksillekin aukeni rooli Pölhö-Kustaana. Myös kesä 2008 kului perheen kanssa Seinäjoella, ja sitten kesät 2011 ja 2013–14 Halkosaaren kesäteatterissa muusikkona ja äänittäjänä.
–Tykästyin noina kesinä teatterin tunnelmaan ja teatterilaisiin, tiesin että tätä työtä haluan tehdä lisää.
Aleksin soittotaidot tulivat suuren yleisön tietoon harmonikkakilpailujen myötä: vuonna 2012 Suomen pelimannimestaruus ja vuonna 2014 voitto Kultainen Harmonikka -kilpailussa. Kansainvälinen harmonikkakilpailu Coupe Mondiale järjestettiin Suomessa vuonna 2015, ja siinä Aleksi sijoittui viidenneksi viihteellisessä Virtuoso-sarjassa. Harmonikkatunnustukset täydentyivät vielä Vuoden harmonikkataiteilija -tittelillä vuonna 2022.
Komiat räjäytti pankin tanssiorkesterina
ALEKSI aloitti teatterimuusikon opinnot Tampereen Ammattikorkeakoulussa vuonna 2016. Saman vuoden syksyllä tapasi ensimmäisten treenien merkeissä joukko nuoria miehiä, jotka tulivat pian tunnetuiksi Komiat-tanssiorkesterina.
–Nummelan Eero Yläneeltä oli soittanut jo edellisenä vuonna, ja kysellyt kiinnostusta tulla yhtyeen haitaristiksi. Ideana oli soittaa tanssimusiikkia reteästi rillumarei-hengessä, vahvalla haitaripoljennolla. Kieltämättä epäilin konseptia alkuun, mutta lupasin lähteä kokeilemaan, Aleksi kertoo.
Epäilykset osoittautuivat turhiksi. Komiat teki ensimmäisen keikkansa vuonna 2017, ja yleisö innostui välittömästi uudenlaisesta meiningistä. Tanssiorkestereiden SM-kilpailu vuoden 2018 Tangomarkkinoilla räjäytti pankin lopullisesti, ja Gramofoni-ohjelmatoimiston talliin päässyt Komiat sai huhkia kesäkausina hurjimmillaan viittä keikkaa viikossa.
–Olin unelmoinut siitä, että joskus joku minun tekemäni kappale olisi jollekulle merkityksellinen. Tuo toive toteutui, kun vuonna 2020 julkaistuun Komioiden albumiin tuli mukaan muun muassa säveltämäni Elämä ihanimmillaan -valssi. Sinikka Svärd teki siihen sanat. Siitä tuli Komioiden häävalssi-kappale, jonka tahtiin jo parisenkymmentä hääparia on tanssinut häitään – jotkut heistä ovat jopa tavanneet toisensa keikallamme samaisen valssin pyörteissä, Aleksi iloitsee.
Monipuolisuus pitää elämän mielekkäänä ja mielen vireänä
VUONNA 2019 Tampereen Ammattikorkeaan perustettiin orkesterinjohdon koulutuslinja, ja Aleksi hakeutui sen musikaalipuolelle. Valmistuminen sieltä tarkoitti valintaa Komioiden ja ”kapu-hommien” välillä, ja niinpä Aleksi jätti yhtyeen kesällä 2023.
–Suomen ammattimuusikkopiirit ovat pienet, ja teatterimusiikin puolella vielä pienemmät. Kontaktit ovat äärettömän tärkeitä, ja niitä olen onnistunut saamaan paljon, niin TAMK:n kuin Komioidenkin kautta, kiittelee Aleksi, joka on saanut töitä ja yhteistyökuvioita heti valmistumisensa jälkeen. Häntä on nähty Seinäjoen kaupunginteatterin ”Niin kuin taivaassa” – ja ”Seili”-musikaalien näytöksissä kapellimestarina, ja ensi kesänä on vuorossa produktioita muun muassa Nokian ja Rauman kesäteattereissa.
Kapellimestaroinnin lisäksi Aleksi soittaa haitaria ja pianoa, säveltää, sovittaa ja äänittää.
–Monipuolisuus pitää vireänä, vain yhdellä alueella toimiminen kävisi ajan mittaan tylsäksi.
Mikä on haitarin merkitys monilahjakkaan muusikon elämässä tällä hetkellä?
–Haitarimusiikin kanssa pääsee aina ”kotiin”, se tuo fiiliksen kodin tuomasta turvasta. Muusikon työ on hektistä ja tilanteet voivat vaihdella nopeastikin, mutta haitarin kanssa voi paaluttaa tunteen: tämän minä ainakin osaan.
Kaisu Huhtala
Lue myös nämä jutut
Kortesjärveläinen Aleksi Laukkonen on valittu vuoden harmonikkataiteilijaksi – Järviseudun sanomat
Laukkosen sävelmät soivat Nokialla kesäteatterissa – Järviseudun sanomat
Komiat äänestettiin vuoden tanssiorkesteriksi – Järviseudun sanomat