Hiihtolomaviikot aiheuttivat piikin vahingoissa – ”Juuri viimeinen lasku voi olla se vaarallisin”

Talviurheilulajeissa eniten tapaturmia sattuu suosituimmissa lajeissa, kuten murtomaahiihdossa, laskettelussa ja jääkiekossa ja lapsille pulkkamäessä.
Talviurheilulajeissa eniten tapaturmia sattuu suosituimmissa lajeissa, kuten murtomaahiihdossa, laskettelussa ja jääkiekossa ja lapsille pulkkamäessä. Kuva: Pixabay.
Talviurheilulajeissa eniten tapaturmia sattuu suosituimmissa lajeissa, kuten murtomaahiihdossa, laskettelussa ja jääkiekossa ja lapsille pulkkamäessä.
Talviurheilulajeissa eniten tapaturmia sattuu suosituimmissa lajeissa, kuten murtomaahiihdossa, laskettelussa ja jääkiekossa ja lapsille pulkkamäessä. Kuva: Pixabay.

Viime vuonna noin puolet talvilomaviikkojen tapaturmista oli liukastumisia tai kaatumisia. Iso osa vahingoista olisi helposti ennaltaehkäistävissä, sanoo LähiTapiolan terveysvakuuttamisen kehitysjohtaja Laura Miettunen.

Talvilomaviikot olivat viime vuonna liukastumis- ja kaatumistapaturmien huippuviikkojen joukossa, selviää LähiTapiolan yksityisen tapaturmavakuutuksen vahinkotiedoista. Noin puolet talvilomaviikkojen tapaturmista oli liukastumisia tai kaatumisia.

– Lomalla on aikaa liikkua ja harrastaa talvilajeja, ja olosuhteet ovat tähän aikaan vuodesta usein liukkaat. Yksi talviloman vaaran paikka on se hetki, kun hiihtämään mennessä kävelee esimerkiksi parkkipaikalta ladulle tai sieltä pois: liukas maa, jalassa monot ja sylissä sukset ja sauvat ovat vaaran paikka, joka johtaa herkästi liukastumiseen, sanoo LähiTapiolan terveysvakuuttamisen kehitysjohtaja Laura Miettunen.

Liukastumiset ovat ylipäätään talvikuukausina yleisimpien vakuutusyhtiöiden korvaamien henkilövahinkojen joukossa. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan jopa 60 prosenttia suomalaisista on joskus kaatunut kävellessään liukkailla. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Kantar Public (nyk. Verian)*.

Liukastuessa tai kaatuessa sattuu usein polveen, olkapäähän tai ranteeseen. Myös nilkat, kädet ja selkä ottavat herkästi osumaa. Esimerkiksi polven liukastumis- tai kaatumistapaturman keskivahinko on yli 800 euroa. Pahimmillaan liukastumisvahinkojen kustannukset voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin ja johtaa pitkään kuntoutukseen. Vakavimmat vammat liittyvät usein tilanteisiin, joissa pää osuu kovaan maahan.

Suurin osa vammoista on lieviä. Iso osa olisi helposti ennaltaehkäistävissä, Miettunen sanoo.

– Lieväkin liukastumisvamma voi pistää hiihtoloman suunnitelmat äkkiä uusiksi. Yksi tehokkaimmista keinoista ehkäistä liukastumisia on käyttää nastakenkiä tai -pohjallisia aina, kun ulkona on liukasta – myös silloin, kun lähtee ”vain nopeasti” vaikkapa hakemaan postia tai viemään koiraa ulos. Toinen, vielä yksinkertaisempi keino on välttää kiirettä eli varata riittävästi aikaa, jotta ehtii katsoa mihin astuu ja kulkea varovaisesti. Kolmas on pihan ja pihatien hiekoittaminen.

Kypärä päähän rinteessä

Talviurheilulajeissa eniten tapaturmia sattuu suosituimmissa lajeissa, kuten murtomaahiihdossa, laskettelussa ja jääkiekossa ja lapsille pulkkamäessä.

Hiihtovahingot ovat usein lieviä venähdyksiä tai murtumia, kun taas esimerkiksi laskettelussa ja lumilautailussa sattuu selvästi enemmän vakavampiakin vahinkoja. Laskettelu- ja lumilautailutapaturmille tyypillistä ovat kova vauhti ja tilanteen ennalta-arvaamattomuus. Rinteessä liukkaus, lumiolosuhteet ja muut laskijat tuovat tilanteisiin omat haasteensa.

– Ladut ja rinteet kannattaa aina valita oman taitotasonsa mukaan. Kannattaa myös lopettaa ajoissa: moni satunnainen laskija ei ole tottunut viettämään koko päivää rinteessä, jolloin juuri viimeinen lasku voi olla se vaarallisin, kun väsymys painaa jo eivätkä tasapaino ja keskittyminen enää pelaa. Paras tapa ehkäistä vakavia pään alueen vammoja on käyttää kypärää, Miettunen sanoo.

Miettunen kehottaa tarkistamaan ennen talvilomalle lähtöä, että tapaturmavakuutus on voimassa ja sen turvan taso on sopiva omiin tarpeisiin.

– Jos haluaa suunnata esimerkiksi laskettelemaan merkittyjen rinteiden ulkopuolelle tai jääkiipeilemään, on hyvä huomioida, että näihin tarvitsee erillisen urheiluturvan, joka kattaa myös riskialttiita lajeja.

Kuusi vinkkiä liukastumisen ehkäisemiseksi:

  1. Tarkista jalankulkusää esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Jalankulkusää voi olla erityisen liukas esimerkiksi silloin, jos märkä maa on yöllä jäätynyt tai jään päälle on satanut tuoretta lunta.
  2. Valitse kengät kelin mukaan. Nastakengät tai liukuesteet ehkäisevät tehokkaasti kaatumista.
  3. Varaa aikaa matkoihin. Kiire ja liukkaus eivät ole hyvä yhdistelmä.
  4. Mieti reitti ennalta. Vältä oikopolkuja ja suosi hiekoitettuja katuja.
  5. Keskity kävelemiseen. Jos sinun tarvitsee käyttää esimerkiksi puhelimen karttasovellusta, pysähdy hetkeksi ja jatka matkaa vasta, kun katseesi ei ole puhelimessa.
  6. Anna palautetta kunnossapidolle. Hiekoitus ja lumien poisto auttavat myös muita pysymään pystyssä.

*Kyselyyn vastasi 5 227 henkilöä 11.–26.5.2023 välisenä aikana. Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä. Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on 1,3 prosenttiyksikköä koko aineiston tasolla.

Lue myös nämä jutut

Jäät petollisia moottorikelkkailijoillekin – hukkumiset liian yleisiä  – Järviseudun sanomat

Vaihtelevat säät aiheuttavat normaalia enemmän railoja: ”Muistutan pitämään silmät auki jäällä” – Järviseudun sanomat

“Ensimmäisen minuutin aikana on ensisijaisen tärkeää hallita kylmäshokin aiheuttamat vasteet ja rauhoittua” – Joulukuussa hukkui neljä ihmistä – Järviseudun sanomat

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti