27. MARRASKUUTA järjestettiin Lappajärvellä Iso-Saapasnevan tuulivoimakaavoitukseen liittyvä tiedotus- ja kuulemistilaisuus. Paikalla olivat Lappajärven kunnan tekninen johtaja Juha-Matti Näykki sekä Rambollista projektipäällikkö Petri Hertteli ja Anne Koskela. Abo Energyä (entinen Abo Wind) edustivat projektijohtaja Marika Koskimäki, projektijohtaja Jenny Kylmäaho, Valter Välimaa ja projektijohtaja Teuvo Raesalmi. Yleisöä paikalla oli parisen kymmentä henkilöä, joista kunnanvaltuutettuja Tuija Viinamäki ja Mari Hernesniemi. Lisäksi tilaisuutta seurattiin Teams-yhteyden kautta etänä, ja myös etänä käytettiin puheenvuoroja.
Koskela kertoi osayleiskaavaluonnoksesta jätetyn 16 lausuntoa ja 20 mielipidettä, joista 18 yksityishenkilöiltä. Koskela kertoi, että kaavaehdotusta on tarkennettu ja lausuntoihin ja mielipiteisiin on laadittu vastineet. Hankkeesta on tehty lisäselvitys metsäpeuran osalta sekä hankkeen suhteesta Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavaan 2050. Lisäksi on laadittu selvitykset liittyen Natura 2000:een ja kaavaselostukseen on lisätty maininta arvokkaista kulttuurimaiseman ja Övermarkin ympäristöstä.
–Kaavakarttaan ei ole tehty muutoksia. Suunnittelemme alueelle seitsemän voimalaa, kaava-alueen koko on 1 900 hehtaaria ja voimaloiden maksimikorkeus 280 metriä, tiivisti Koskela.
Iso-Saapasnevan tuulivoima-alue on poistettu hyväksytystä maakuntakaavasta – Lappajärven kunta valittanut maakuntakaavasta hallinto-oikeuteen
ISO-SAAPASNEVAN tuulivoima-alue on poistettu hyväksytystä maakuntakaavasta, ja Lappajärven kunta valittanut maakuntakaavasta hallinto-oikeuteen.
Koskelan mukaan Maakuntakaava 2050:n tavoitteet eivät Iso-Saapasnevan tuulivoimarakentamisen osalta vaarannu. Matkailun ja virkistyksen kehittämisvyöhyke ulottuu kaava-alueelle, mutta itse voimalat jäävät vyöhykkeen ulkopuolelle. Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava on hyväksytty 16. syyskuuta maakuntavaltuustossa. Asiantuntijaorganisaatio ELY-keskus ei esitä aluetta tuulivoimarakentamiselle soveltuvaksi. Lappajärven kunta on kuitenkin valittanut asiasta Vaasan hallinto-oikeuteen kunnanhallituksen 10. lokakuuta tehdyn päätöksen mukaisesti.
Kunta vaatii muun muassa, että aluekohtaiset suunnittelumääräykset tuulivoima-alueiden osalta tulee poistaa maakuntakaavasta, ja että valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen ja arvokkaiden maisema-alueiden suunnittelumääräys lausuntojen pyytämisestä alueelliselta vastuumuseolta tulee poistaa. Lisäksi Lappajärven kunta vaatii, että maakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet tulee poistaa Lappajärven kunnan alueelta. Kunnan valitus aiheutti keskustelua mainehaitasta Lappajärven kunnalle, kun kunta on kaatamassa kauan valmisteltua maakuntakaavaa. Lisäksi Abo Energyltä penättiin, käyttivätkö he Lappajärven kuntaa peräti bulvaanina maakuntakaavavalituksen suhteen, ja onko tavoitteena kuitenkin rakentaa alueelle useampi voimala kuin nyt suunnittelussa olevat seitsemän voimalaa, mikäli alue saadaan maakuntakaavaan tuulivoima-alueeksi.
–Haluamme varmistaa, onko maakuntaliiton taholta ok rakentaa alueelle seitsemän voimalaa, koska maakuntaliitto ei ole katsonut aluetta sopivaksi suuremmalle tuulivoimarakentamiselle, vastasi Koskimäki. Tekninen johtaja ei asiaa halunnut kommentoida yksityiskohtaisemmin.
–Totean yksinkertaisuudessaan, että kunnanhallitus on lausunut asiasta (maakuntakaavavalitus), eikä Abo Energyllä ole asian kanssa tekemistä.
Ovatko metsäpeuraselvitykset puutteelliset?
PAIKALLA ollut henkilö yleisöstä totesi, ettei asioita pitäisi tehdä ja nähdä liian monimutkaisena. Hän totesi tehneensä paljon metsätöitä ja seuranneensa metsäpeurojen käytöstä ja liikkumista. Hän totesi, että metsäpeurat vaihtavat paikkaa ruuan perässä ja viihtyvät siellä, missä pelloilla kasvaa niille soveltuvaa ravintoa. Hänen mukaansa tuulivoimalat eivät niiden käytökseen vaikuttaisi, vaan ne menevät sinne, missä niillä on ruokaa. Lisäksi hänen mielipiteensä oli, etteivät ihmiset retkeile niin paljon kuin väitetään.
–Ei siellä umpimetsässä ketään näy, hän totesi ja sanoi kannattavansa tuulivoimarakentamista alueelle. Hän totesi matkailu- ja tuulivoimahankkeiden suhteesta kunnan talouteen, että matkailuhankkeet vievät rahaa kunnan taloudesta pitkän aikaa, ennen kuin sitä tuovat, tuulivoimarakentamisesta tuloja taas tulisi kuntaan nopeasti.
Etäyhteydellä osallistuva kritisoi puuttuvia todellisia havainnekuvia.
–Olemme vuosikausia pyytäneet todellisia havainnekuvia Nykälänniemestä ja järvenselältä, eikä niitä vieläkään ole. Voimalat ovat niin korkeita, että ne tulevat näkymään Nykälänniemeen, Geopark-keskukseen 140 metriä puurajan yli vilkku- ja punavaloineen. Tuulenmittausmaston sijainti hankealueen keskellä antoi asiasta osviittaa. Viette jatkuvasti kuvauspaikkaa lähemmäs vastarantaa ja pyritte hämmentämään todellista näkymää.
Myös toinen etäyhteydellä osallistuva Lappajärvellä lomaileva penäsi kuvia järvenselältä.
–Järvellähän mökkiläiset ja lomalaiset liikkuu, myös lappajärveläiset, sieltä on oltava kuvia. Meihin yksityisiin ihmisiinhän ne tuulivoimaloiden vaikutukset kohdistuvat, eivät viranomaisorganisaatioihin. Myöskään Vanhaltavuorelta kuvaa ei ole saatavissa.
Hertteli vastasi, että kuva järvenselältä on, mutta kysyjä ei sitä löytänyt, ja totuus asianlaidasta ei tilaisuudessa selvinnyt. Metsäpeuran osalta puheenvuoroissa edelleen todettiin olevan puutteellisuuksia.
–Miksi ajatte asiantuntijatahojen kuten Luken ja ELYn yli, ja käännätte kaiken vain parhain päin tuulivoimarakentamista ajatellen, kritisoitiin Rambolia. Etäyhteydellä oleva kommentoi, että linnustoselvitys on vuodelta 2020, eli se on vanha, ja se tulee uusia. Kommenteissa nousivat esille myös kiinteistöjen arvonaleneminen, vaikutus matkailuun ja ihmisille aiheutuva ympäristösuru maiseman ja elinympäristön tuhoutumisesta. Yleisöstä muistutettiin naapurikunta Evijärven suhtautumisesta liian lähelle asutusta tuleviin tuulivoimaloihin. Kommentoija piti Lappajärven kunnan suhtautumisesta naapurikunnan mielipiteeseen suorastaan törkeänä. Puheenvuoroissa todettiin, ettei hankkeelle ole sosiaalista hyväksyntää Lappajärvellä.
Ristiriita Geopark-statuksen ja matkailun kehittämisen ja tuulivoimarakentamisen välillä – kannanotot kovenevat
TILAISUUDESSA nousivat esille Lappajärven kunnan viimeaikaiset rahalliset panostukset Nykälänniemeen ja Kivitipun ostoon, sekä kunnan laajat matkailun kehittämissuunnitelmat Geopark-statuksen ympärille. Kunnan toimet nähdään ristiriitaisina. Myös Geopark-status edellyttää tiettyä sosiaalista hyväksyntää, se korostaa paikallisten ihmisten ja yritysten toimintaa ja toimintaedellytysten tukemista. Kunnan virallinen taho ei ristiriitaa näe. Tuulivoimalat kuitenkin vaikuttaisivat alueen vetovoimaisuuteen ja joka tapauksessa maisemallinen Kraatterijärven ympäristön maisemakuva rikkoutuisi. Kuinka kävisi paikallisen matkailuyrittäjän, joka järjestäisi vaikkapa opastettuja kierroksia Vanhavuorelle ja reitistöille, joista tuulivoimalat näkyisivät? Yleisöstä muistutettiin, että tuulivoimarakentamisen yleistyessä nimenomaan matkailijat hakevat tuulivoimasta vapaita alueita virkistys- ja elämyskohteiksi. Kommentoijat ihmettelivät, kuinka kunta voi toisaalta mainostaa ainutkertaista Kraatterijärveä, ja toisaalta maakuntakaavavalituksen sisällössä todeta, että Lappajärveä koskevat alueen erityisyyttä korostavat maininnat tulee poistaa. Tekniseltä johtajalta penättiin puolueetonta selvitystä kiinteistöjen arvonalenemisesta tuulivoimarakentamisen myötä.
–Tiedossani ei ole, että arvonalenemisesta olisi tieteellistä tai tutkimuksellista näyttöä, eikä kunnanhallituksen mukaan tällaista selvitystä tarvita, totesi Näykki.
Teknisistä ongelmista johtuen yksi etäosallistuja ei saanut mikrofonia toimimaan. Hänen kommenttejaan ei luettu chatista, mutta myös hän olisi halunnut keskustella muun muassa maisemallisista vaikutuksista. Hän oli kiinnittänyt huomiota koillisreunan geologiseen alueeseen, joka muodostaa eräänlaisen vuoriston, ja on Iso-Saapasnevan hankealueen välittömässä läheisyydessä. Hän haluaa asiasta lisätietoa ja tuotavan keskusteluun. Lisäksi häntäkin kiinnostaa Geoparkin ja tuulivoimarakentamisen yhteensovitus.
Tiina Kiviaho
Juttua muokattu 3.12.2024 klo 12.33; korjattu Abo Energyn nimen kirjoitusasu.