Sinilevähavaintoja Alajärvessä ja Ähtärinjärvessä

Sinilevähiukkasia vedessä. Kuva: Niina Hyttinen
Sinilevähiukkasia vedessä. Kuva: Niina Hyttinen.
Sinilevähiukkasia vedessä. Kuva: Niina Hyttinen
Sinilevähiukkasia vedessä. Kuva: Niina Hyttinen.

Kuluneen viikon sää on ollut pääosin poutaista ja lämmintä Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Loppuviikosta on odotettavissa Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivien hellelukemia alhaisempaa, mutta yli 20 °C. Pintavesien lämpötilat vaihtelevat 17–20°C tuntumassa, mutta tulevat todennäköisesti nousemaan lähipäivien aikana, mikä voi lisätä sinilevän esiintymistä.

Etelä-Pohjanmaalla Ähtärin Ähtärinjärvellä havaittu hieman ja Peränteenjärvellä runsaasti sinilevää. Myös Alajärvellä Hoiskon uimarannalla on havaittu runsaasti sinilevää.

Tiedot koskevat sinileväseurannan virallisia havaintopisteitä ja sinilevän esiintyminen on hyvin paikallista, sekä säätilan myötä muuttuvaa.

Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaa muodostaa kapeita leväraitoja. Jos sinilevää on runsaasti, tyynellä säällä muodostuu levälauttoja. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli hajottaa lautat ja hiukkaset sekoittuvat veden eri kerroksiin.

Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, voi  suorittaa vesilasitestin. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Myös kepillä voi testata, onko kyseessä sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä, sinilevä ei taas tartu keppiin roikkumaan. Aina on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä tule käyttää sauna-, kastelu tai pesuvetenä, jos epäilee siinä olevan sinilevää. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä. Sinileväpitoinen vesi saattaa aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. 

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.