Nuoret alttiimpia kavereiden kommenteille – uskalla sanoa ääneen, jos kyydissä pelottaa

Kaveriporukka takapenkillä voi esimerkiksi kannustaa kuskia noudattamaan nopeusrajoituksia. Kuva: Nina Mönkkönene / Liikenneturva
Kaveriporukka takapenkillä voi esimerkiksi kannustaa kuskia noudattamaan nopeusrajoituksia. Kuva: Nina Mönkkönene / Liikenneturva
Kaveriporukka takapenkillä voi esimerkiksi kannustaa kuskia noudattamaan nopeusrajoituksia. Kuva: Nina Mönkkönene / Liikenneturva
Kaveriporukka takapenkillä voi esimerkiksi kannustaa kuskia noudattamaan nopeusrajoituksia. Kuva: Nina Mönkkönene / Liikenneturva
Liikenneturvan kyselyn mukaan nuoret ovat muita ikäryhmiä alttiimpia kavereiden painostukselle liikenteessä. Toisaalta kaveriporukka takapenkillä voi myös auttaa kuskia tekemään turvallisia valintoja ja tarvittaessa estää esimerkiksi ylinopeuden ajamisen.

Ryhmäpaine voi lisätä nuoren riskinottoa ja saada hänet toimimaan vastoin omia periaatteitaan. Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan 18 prosenttia 15–24-vuotiaista ajaisi nopeusrajoituksia kovempaa, jos matkustaja niin pyytäisi. Koko väestön vastaava luku on 5 prosenttia.

Yllyttämisen sijaan kaverit voivat tukea kuljettajaa ja tarvittaessa puuttua vaaralliseen ajotapaan. 

Kyselyn mukaan nuorista 56 prosenttia ajaisi nopeusrajoitusta hitaammin, jos matkustaja sitä pyytäisi. Koko väestöstä näin tekisi 44 prosenttia.

”Nuorten vastaukset poikkeavat muista vastauksista. Se kertoo siitä, että nuoret ovat alttiimpia vertaisiensa kommenteille kuin vanhemmat. Onneksi kaveriporukka takapenkillä voi myös rohkaista kuljettajaa ajamaan turvallisesti. Matkustajat voivat esimerkiksi kehua riskittömästä ajamisesta sekä auttaa navigoinnissa tai musiikin valinnassa, jotta kuski saa keskittyä ajamiseen. Tärkeää on myös uskaltaa sanoa ääneen, jos kaverin ajotapa tuntuu turvattomalta”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen sanoo.

Nuoret ajavat onnettomuuksia eniten kesällä

Nuorten kuljettajien kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Eniten nuoria kuolee henkilöauton kuljettajina ja matkustajina. Erityisesti kesä on riskialtista aikaa: 15–24-vuotiaiden henkilövahingot liikenteessä lisääntyvät touko-elokuiden ajaksi.

”Nuorten onnettomuuksissa puhutaan riskikasaumasta, eli onnettomuuden taustalla vaikuttavista useista riskitekijöistä. Nuorille ominaisia riskitekijöitä ovat suuret ajonopeudet, liikennesäännöistä piittaamattomuus, ajaminen humalassa ja turvavyön käyttämättömyys”, Savolainen kertoo.

Kaverin kyydissä voi vaikuttaa matkan turvallisuuteen

Liikenneturvan nuorille suunnattu SafeSpaceAutoon-kampanja alkaa juhannuksen alla . Kampanjan tavoitteena on rohkaista nuoria kannustamaan kavereita ajamaan turvallisesti ja tarvittaessa puuttumaan heidän riskialttiiseen ajotapaan.

”Kyselytulokset tukevat kampanjan sanomaa: riskikäyttäytymisen kyseenalaistaminen kannattaa, koska voit ihan oikeasti vaikuttaa kaverin tapaan liikkua liikenteessä”, Savolainen muistuttaa.

Seuraa kampanjaa sosiaalisessa mediassa: #SafeSpaceAutoon ja #Liikenneturva.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA