Matkailua, oppimista ja tutkimusta ainutlaatuisen syntytarinan ympäristössä 

Kuvituskuva: Jussi Metsäpelto/Alajärven kaupunki
Kuvituskuva: Jussi Metsäpelto/Alajärven kaupunki.
Kuvituskuva: Jussi Metsäpelto/Alajärven kaupunki
Kuvituskuva: Jussi Metsäpelto/Alajärven kaupunki.

JÄRVISEUDUN kunnat ovat jo vuosien ajan kehittäneet aluetta kohti Unesco Global Geopark -verkoston jäsenyyttä. Nyt, kun Kraatterijärvi Geopark hyväksyttiin keväällä 2024 virallisesti Suomen viidentenä kohteena ohjelman jäseneksi, yhteistyötä yritysten, yhdistysten ja asukkaiden sekä lukuisten muiden kumppaneiden kanssa on syvennettävä ja tiivistettävä konkreettisen arvonlisäyksen tuottamiseksi. Kehittämistyö on maratonlaji, jossa tulosta haetaan etappi kerrallaan.  

Kraatterijärvi on osa maailmanlaajuista geopark-verkostoa. Unescon kansainvälinen geotieteiden ja geoparkien ohjelma (IGGP) muodostettiin vuonna 2015. Sen kohteet ovat kansainvälisesti merkittäviä geologisia perintökohteita.  “Geoparkien tehtävänä on kertoa paikallisille yhteisöille geologisesta perinnöstä, suojella sitä ja kehittää toimintaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti”, kertoo Kristof Vanderberghe, joka toimii Unescon IGGP-ohjelmajohtajana. Geoparkien maailmanlaajuinen verkosto muodostuu 213:sta Geoparkista 48:ssa eri maassa, ja verkostoon pyrkii vuosittain useita Geoparkeja. 

Kraatterijärvi Unesco Global Geoparkin geologinen pääteema on meteoriitin iskeytyminen maahan 78 miljoonaa vuotta sitten. Alueen kansainvälisesti merkittävimpiä erityispiirteitä ovat kovassa kuumuudessa ja paineessa syntynyt kivilaji kärnäiitti, joka tulee muodostelmana maanpintaan muun muassa Lappajärven Kannanlahdessa. Törmäyksestä syntyneet paine ja kuumuus saivat aikaan myös harvinaislaatuisia törmäystimantteja. 

KRAATTERIJÄRVI GEOPARK -alueen luontoarvot on tunnettu jo pitkään. Jääkauden silottamat kraatterin reunamuodostelmat ovat yhä nähtävissä maastossa ja luovat horisonttiin siluetin. Osa maanmuodoista on niin kansallisesti kuin kansainvälisesti erityisiä. Nämä maisemat pitävätkin sisällään arvokasta geologiaa, eliölajistoa sekä monimuotoisia luonto- ja kulttuuriympäristöjä tuhansista tarinoista puhumattakaan. Erityisesti Lappajärven vesistö valuma-alueineen on niin eliöstöltään, kulttuurihistorialtaan kuin maisema-arvoltaan arvokas ja keskeinen osa Kraatterijärvi Geoparkia.   

Kraatterijärvi Geopark sai hakuprosessin aikana kiitosta vahvasta geologisesta perinnöstä, tehdystä oppilaitos- ja opetusyhteistyöstä sekä kuntien sitoutuneisuudesta teeman kehittämiseen. Seuraava etappi on kehittää edelleen erityisesti luontoretkeilyn infrastruktuuria, viestintää ja saavutettavuutta. Unesco -status on määräaikainen ja seuraavaan arviointiin mennessä toiminnassa on osoitettava jatkuvaa, kestävää Kraatterijärven Geopark -alueen kehittämistä.  

TOIVOMME, että Kraatterijärvi Geopark innostaa alueen asukkaita ja täällä vierailevia tutustumaan lähiluontoon, sen retkeilykohteisiin sekä paikalliskulttuuriin esimerkiksi lukuisten museoiden ja kesätapahtumien muodossa. Toivomme myös, että hyvä kello kauas kuuluu ja sekä paikalliset että matkailijat vierailevat lempikohteissaan Kraatterijärven alueella ja kertovat niistä myös muille. Mieleenpainuvaa lähimatkailukesää Kraatterijärven Geoparkissa!   

Maria Ahvenniemi, Kraatterijärvi Geopark -yhteyshenkilö 
Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy 

Faktaa: 

-Kraatterijärvi Geopark sijoittuu kokonaisuudessaan Etelä-Pohjanmaan Järviseudulle 

-Alueen kuntakeskukset ovat Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi ja Vimpeli 

-Kraatterijärven Geopark on harvinaisuus geoparkien joukossa ollen ainut veden täyttämä meteorikraatteri Unesco Global Geopark -verkostossa.  
 
-Suomessa on viisi Unescon statuksen saanutta geoparkia: Rokua, Lauhavuori-Hämeenkangas, Saimaa, Salpausselkä ja Kraatterijärvi 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.