Lukijan mielipideartikkeli:

Ensihoidon merkitys hyvinvointialueella

Mielestäni ensihoidon resursseja ei tule suunnata pois akuutista ensihoidosta mahdollisia lisäsäästöjä haettaessa, sanoo "Skypy" Kuula mielipidekirjoituksessaan.
Mielestäni ensihoidon resursseja ei tule suunnata pois akuutista ensihoidosta mahdollisia lisäsäästöjä haettaessa, sanoo "Skypy" Kuula mielipidekirjoituksessaan.

Hyvinvointialueiden perustaminen on herättänyt paljon keskustelua terveydenhuollon organisoimisesta Suomessa. Yksi keskeinen osa tätä uudistusta on ensihoidon roolin vahvistaminen ja sen merkitys hyvinvointialueen toimivuudelle. Mielestäni ensihoidon resursseja ei tule suunnata pois akuutista ensihoidosta mahdollisia lisäsäästöjä haettaessa hyvinvointialueelle. Ensihoito ei ole vain hätätilanteissa reagoimista, vaan se on myös valmiuden ylläpitoa, joka on keskeistä yhteiskunnan terveyden ja turvallisuuden tähden.

Ensihoito on usein se ensimmäinen kontakti terveydenhuoltojärjestelmään ihmisten kriittisissä tilanteissa. Nopea ja ammattitaitoinen ensihoito voi olla ratkaiseva tekijä hengen pelastamisessa ja vakavien vammojen ehkäisyssä. Hyvinvointialueilla onkin tärkeää varmistaa, että ensihoitopalvelut ovat helposti saatavilla päivittäisiin akuutteihin ja ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin ihmisten arjessa ja ensihoitopalvelujen resurssit ovat riittävät vastaamaan väestön tarpeisiin. Ensihoidon merkitys korostuu erityisesti syrjäisillä alueilla, joilla terveyspalveluiden saatavuus ja saavutettavuus voi olla haasteellista. Hyvinvointialueiden tulee panostaa ensihoitopalvelujen kattavuuteen ja liikkuvuuteen, jotta kaikki kansalaiset, riippumatta asuinpaikastaan, voivat saada tarvitsemaansa hoitoa nopeasti ja tehokkaasti.

Ensihoidon rooli hyvinvointialueilla ulottuu kuitenkin myös ennaltaehkäisevään työhön. Mielestäni ensihoitajat voisivat toimia myös terveyden edistämisen asiantuntijoina esimerkiksi kouluissa, yhteisöissä ja terveydenhuollon muissa organisaatioissa, tarjoten tietoa, ohjausta ja koulutusta esimerkiksi ensiaputaitoihin ja hätätilanteiden ennaltaehkäisyyn. Tämä auttaisi varmasti vähentämään tarvetta akuuteille ensihoitopalveluille ja parantaa samalla kansalaisten valmiuksia kohdata hätätilanteita.

Kun hyvinvointialueet suunnittelevat terveyspalveluiden järjestämistä, ensihoidon tulee olla keskeisessä roolissa. Panostamalla ensihoitoon ja sen toiminnallisuuteen hätätilanteiden hoidossa investoidaan ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon ja turvataan kansalaisten hyvinvointi kaikkialla hyvinvointialueella. Tämä ei ole vain ja ainoastaan kustannustehokasta, vaan ennen kaikkea inhimillistä ja hoidon oikeaa suuntaamista kansalaisten hyvinvointiin.

Mainos

Sami “Skypy” Kuula

Aluevaltuutettu

Lapua

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Valtio kunnan kukkarolla.

Valtio kunnan kukkarolla 

Näyttää vahvasti siltä, että yhä kiristyvässä talousahdingossaan valtio kurkkii myös kuntien kukkarolle. Ei sinänsä mitään uutta

Jos Stubb valittaisiin, niin meillä olisi kokoomuslaiset pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja (entinen) kokoomuslainen presidentti, kirjoittaa Mauri Nygård mielipidetekstissään.

Pitihän se arvata!

Pitihän arvata, että Pekka Haavistoa lyödään seksuaalisesta suuntautumisestaan. Raamatun mukaan kuitenkin homous ja sen tukeminen

Kokoomuksen presidentinvaaliehdokas Alexander Stubb käy parhaillaan kiivasta kampanjaa. Alajärvellä hän sai päähänsä Ankkureiden pipon.

Ken onkaan kyvykkäin?

On tullut seurattua tiiviisti TV-tenttejä presidentinvaalien tiimoilta. Niitä onkin ollut menneiden viikkojen mittaan runsaasti ja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.