Työskentele puutarhassa  

Svitlana kertoo rakastaneensa puutarhoja ja lintuja lapsuudesta asti.
Svitlana kertoo rakastaneensa puutarhoja ja lintuja lapsuudesta asti.
Svitlana kertoo rakastaneensa puutarhoja ja lintuja lapsuudesta asti.
Svitlana kertoo rakastaneensa puutarhoja ja lintuja lapsuudesta asti.

TALVEN viimeinen kuukausi ja kevään ensimmäinen kuukausi on valmistautumisen aikaa uuteen kauteen. Puutarha, kukkapuutarha ja pelto tarvitsevat jo hoitoa. Puutarhatyö tällä hetkellä, isoisä sanoi, on tulevan sadon perusta. Siemenet kerättiin syksyllä kypsistä vihanneksista, pestiin, kuivattiin auringossa ja säilytettiin kuivassa, viileässä paikassa. Tietenkin isoäiti istutti vihanneksia ja paljon kukkia, jotta jo toukokuussa kukkapuutarha ilahduttaisi kukilla. Tänä vuonna Suomessa istutan taas kukkia taimille maaliskuun lopussa. Minulla on siemeniä, keräsin ne viime kesänä Ukrainasta tuomistani siemenistä kylvetyistä kukista. 

Suomen talvi on paljon ankarampi kuin Ukrainassa. Muistan lapsuudesta, että Ukrainan talvet olivat lumiset ja pakkasta oli välillä 25 astetta. Nyt alueellani kylmin on talvella 15 pakkasastetta ja kesällä lähes jatkuvasti yli 30 astetta.  

Syksyllä isoäiti valmisti ravitsevaa maaperää siementen kylvämiseksi taimille keväällä. Ennen siementen kylvöä maaperä desinfioitiin perusteellisesti paistamalla se uunissa tuholaisten ja sienten tuhoamiseksi. Korkealaatuisten taimien kasvattamiseksi lämpötilan, ravinnon, kastelun ja valaistuksen tasapainoa noudatettiin tiukasti. Jos jokin komponenteista on rikki, ei ole hyvää taimia, mikä tarkoittaa, että satoa ei ole. Toukokuun alussa valmiit taimet istutetaan avoimeen maahan. 

ISOISÄ tarkisti, kuinka lämpöä rakastavat kasvit olivat peitossa, ettei lumi rikkonut kehyksiä, olivatko ne jäässä, näkyivätkö hiiren jäljet. Kun sää salli, isoisä tuuletti kasvien suojaa. Isoisä suojeli aina puutarhan viinirypäleitä, persikkapuita ja ruusupensaita talvella pakkaselta. Suojaus poistettiin maaliskuussa, kun kovan pakkasen uhka ohitti. Sääolosuhteista riippuen isoisäni karsi helmikuussa puita ja pensaita, valmisteli pistokkaita tulevia kevätrokotuksia varten, käsitteli erikoiskeinoilla pakkasvaurioita puunrunkoja. Isoisä tarkasteli kellarissa talvehtinutta istutusmateriaalia – daaliaa, gladioleja, perunoita. 

Mainos

Tarkastin huhtikuusta alkaen avoimeen maahan kylvettävien kasvien siemenet – punajuuret, kurkut, kesäkurpitsat, kurpitsat, maissi, melonit, vesimelonit, porkkanat, retiisit, sipulit, salaatti ja herneet. Ennen kevätkylvöä vehnän ja ohran siemenet kalibroitiin ja käsiteltiin erityisillä keinoilla sadon, tuholaisten vastustuskyvyn ja äärimmäisten sääolosuhteiden lisäämiseksi. Kaikkien siementen samankaltaisuus tarkistettiin kylvämällä pieni määrä maaperään. Tarvittaessa ostettiin lisää lajikkeita. Helmikuussa isoisäni korjasi työkaluja. Yleensä ulkona oli vielä talvi, mutta töitä oli jo paljon ja isoisä sanoi, että kenttätöihin valmistautuminen on erittäin tärkeää. 

MINULLEKIN löytyi työpaikka. Lajittelin istutusmateriaalia ja mikä tärkeintä, tein linnuille talot, jotka sitten ripustettiin puutarhaan puiden viereen yhdessä isoisäni kanssa. Kesällä tuhoton puutarha kiitti marjoilla, omenoilla ja päärynöillä, lintujen sirkutuksella, kukkien tuoksulla ja viileydellä kesän helteessä. Olen rakastanut puutarhoja ja lintuja lapsuudesta asti ja koko loppuelämäni.      

Svitlana Zubenko 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.