Koirarekisteriin ilmoitettiin noin kolmannes koirista siirtymäaikana, mutta vieläkin voi ilmoittaa

Kaikki koirat tulisi ilmoittaa Ruokaviraston rekisteriin. Arkistokuva.
Kaikki koirat tulisi ilmoittaa Ruokaviraston rekisteriin. Arkistokuva.
Ruokaviraston koirarekisteriin voi – ja tuleekin – ilmoittaa parhaan nelijalkaisen ystävänsä, vaikka rekisterin siirtymäaika umpeutui vuodenvaihteessa. Viranomaisrekisteriin ilmoitettiin vuoden 2023 loppuun mennessä noin 238 700 koiraa, eli vajaa kolmannes Suomen arviolta 800 000 koirasta. Vuodenvaihteen loppukiri näkyi ilmoitusmäärissä.

Vielä vuoden viimeisenä päivänä, 31.12.2023, rekisteriin ilmoitettiin 23 241 koiraa. Kaikkiaan viranomaisrekisterissä oli vuoden 2023 loppuun mennessä ilmoitettuna 238 665 koiraa.

Rekisteröinti on jatkunut vuodenvaihteen jälkeenkin vilkkaana: vuoden 2024 ensipäivinä on rekisteröity 4 207 koiraa.

–Koirarekisteriin saa ilmoittaa vanhoja koiria edelleen – se on elävä ja kehittyvä rekisteri. Rekisteriin ilmoitetaan jatkossakin pentujen syntymät, haltijanvaihdokset, maahan tuonnit ja pysyvät maasta viennit. Myös koirakaverin kuolemasta pitää muistaa rekisteriin ilmoittaa, kertoo jaostopäällikkö Terhi Simonen-Jokinen Ruokavirastosta.

Suomessa arvioidaan olevan noin 800 000 koiraa. Viranomaisrekisterin päätarkoituksena on koirien hyvinvoinnin tukeminen. Eläinrekisterin avulla saadaan myös tarkennusta em. lukuun, ja jatkossa tiedetään tarkemmin, miten paljon Suomessa on koiria. Tietoa koirien määrästä voidaan hyödyntää jatkossa esimerkiksi palvelujen suunnittelussa.

Koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulivat Suomessa pakolliseksi vuoden 2023 alusta osana maa- ja metsätalousministeriön asetusta (68/2022). Sen mukaan koirat tulee ilmoittaa rekisteriin viimeistään kolmen kuukauden iässä tai ennen kuin ne luovutetaan eteenpäin. Ennen vuotta 2023 syntyneisiin koiriin sovellettiin siirtymäaikaa, ja ne tuli ilmoittaa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut, että pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti edistävät osaltaan koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja siten ehkäisevät pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia.

Miten rekisteröin koirani?

Tee ilmoitus Ruokaviraston koirarekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Palvelu vaatii vahvan sähköisen tunnistautumisen. Rekisteröintimaksu maksetaan verkkomaksuna ilmoituksen yhteydessä.

Voit ilmoittaa tiedot myös lomakkeella, jonka löydät Ruokaviraston nettisivuilta. Lomake toimitetaan sähköpostilla tai postitse koirarekisterin asiakaspalveluun.

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.