Turpeelle etsitään korvaajaa ruokaketjun tarpeisiin

Turvevapaa ruokaketju -hankkeessa selvitetään, mitä vaihtoehtoja turpeelle on ja miten niitä voidaan tuottaa.
Turvevapaa ruokaketju -hankkeessa selvitetään, mitä vaihtoehtoja turpeelle on ja miten niitä voidaan tuottaa. Kuva: Flikr.

MAAKUNNAN yhteistyöryhmä (MYR) käsittelee suurimmat Etelä-Pohjanmaalle suunnitteilla olevat EU:n alue- ja rakennepolitiikan mukaiset hankkeet. Yhteistyöryhmä näytti tänään vihreää valoa Turvevapaa ruokaketju -hankkeelle, jonka tavoitteena on selvittää turpeen korvaavia ratkaisuja ruokajärjestelmässä.

Etelä-Pohjanmaalla on 14 000 hehtaaria turpeentuotantoalaa, ja alueella toimii noin 150 turveyrittäjää. Suomen valtio on asettanut tavoitteen puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä, mikä vaikuttaa merkittävästi Etelä-Pohjanmaan aluetalouteen ja ruokaketjuun.

Energiaturpeen noston yhteydessä tuotetaan myös kasvu- ja kuiviketurvetta. Turve onkin yleisin kasvihuonetuotannossa käytetty kasvualusta ja turvetta käytetään kuivikkeena erityisesti broileri-, nauta- ja hevostiloilla. Näin ollen turvetuotannon vähentäminen lisää tarvetta löytää korvaavia ratkaisuja ruokaketjun tarpeisiin.

Turvevapaa ruokaketju -hankkeessa selvitetään, mitä vaihtoehtoja turpeelle on ja miten niitä voidaan tuottaa. Hankkeessa tutkitaan esimerkiksi sitä, voiko turvetuotannosta vapautuvilla alueilla viljellä nostetulla vedenpinnalla kasveja, jotka soveltuisivat kuivikkeeksi eläintiloille, kasvualustaksi puutarhoihin tai eristemateriaaliksi.

Hankkeen vetovastuussa on Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, ja sen toteuttamiseen osallistuvat myös Järviseudun Koulutuskuntayhtymä ja Luonnonvarakeskus. Hankkeelle on haettu rahoitusta Etelä-Pohjanmaan liiton Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) hausta 881 321 euron edestä. Hanke etenee seuraavaksi Etelä-Pohjanmaan liiton käsittelyyn.

EU:n JTF-rahaston tarkoituksena on tukea alueita ja toimialoja, joihin hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtyminen eniten vaikuttaa. Suomessa rahastolla kompensoidaan turpeen energiakäytön puolittamisesta koituvia haittavaikutuksia.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.