MTK:n tuottajayhdistyksiä yhdistyy Järviseudulla 

Kimmo Ahopelto (vas.), Mika Herrala, Janne Koskimäki ja Minna Rauhala kokoontuivat keskustelemaan ensi vuoden uusista kuvioista.
Kimmo Ahopelto (vas.), Mika Herrala, Janne Koskimäki ja Minna Rauhala kokoontuivat keskustelemaan ensi vuoden uusista kuvioista.

USEAMMAN vuoden suunnitteilla ollut Järviseudun alueen MTK:n tuottajayhdistysten yhdistyminen käy toteen vuoden 2024 alusta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että MTK-Vimpelin ja MTK-Evijärven yhdistykset purkautuvat ja Lappajärven yhdistyksestä tulee MTK-Järviseutu ry, jonka toimialue laajenee koskettamaan myös Vimpeliä ja Evijärveä. 

–Viljelijäväestö on vähentynyt ja yhdistymisellä on haluttu tehostaa pienten kuntien ja yhdistysten toimintaa. Yhdistymisen myötä on isommat hartiat esimerkiksi järjestää tapahtumia, kun aktiivijäsenistöä on enemmän, kertoo vimpeliläinen Mika Herrala.  

Pitkään tapetilla ollutta yhdistymistä on valmisteltu huolella. 

–Noin kaksi vuotta sitten asia otettiin puheeksi ensimmäistä kertaa. Yhdistymisestä keskusteltiin Evijärven ja Vimpelin yhdistysten välillä ja ajatus sai kannatusta, muistelee lappajärveläinen Kimmo Ahopelto.  

MTK-Järviseutu ry:n johtokuntaan valitaan jokaiselta paikkakunnalta neljä jäsentä. Uuteen johtokuntaan Lappajärveltä on valittu Minna Rauhala, Juha-Matti Rantala, Antti Hernesniemi ja puheenjohtajaksi Kimmo Ahopelto. Vimpelistä Mika Herrala, Tommi Harju, Juha Kamppila ja Marja-Leena Laakso, Evijärveltä Juho Anttikoski, Tuomas Anttikoski, Pertti Vesala ja varapuheenjohtajaksi Mikko Saarijärvi. 

–Mikään ei muutu, ainoastaan paranee. Jäsenpohja MTK-Järviseudulla on suuri ja taloudellinen pohja hyvä. Yhdistyminen antaa myös paremmat mahdollisuudet paikallistason vaikuttamiseen, sanoo Herrala. 

–Jäsenistön siirtymä MTK-Järviseutuun on seuraava tärkeä askel ja sen pitäisi sujua sujuvasti. 

MTK eli Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto pyrkii edistämään maaseudun yrittäjien asemaa sekä maaseudun luonnonvarojen käyttöä. MTK-Järviseutu toimii paikallistason edunvalvojana ja tarvittaessa myös äänitorvena suoraan liittoon, eli MTK-Etelä-Pohjanmaalle.  

–Olemme muun muassa antaneet lausuntoja kaavoihin maakunnallisella ja kunnallisella tasolla. Lausuntoja on annettu myös laki- ja asetusluonnoksiin koskien esimerkiksi eläinsuojelulakia, viljelijätukiasetuksia ja EU:n ohjelmakausia. Yleensä Järviseudun alueen yhdistykset ovat yhdessä kokoontuneet ja kirjoittaneet huomautukset ja esille tulleet ajatukset, mitkä on sitten koottu eteenpäin MTK-Etelä-Pohjanmaalle. MTK-Etelä-Pohjanmaalle ohjataan myös huomiot esimerkiksi viljelijätukien asetusten epäkohdista, jos ajatellaan, että jokin asia voisi olla paremmin viljelijöitä tukeva. Myös jäseneduista on annettu liittoon ideoita, kertoo Rauhala. 

–Yksittäinen jäsenkin saa kyllä ajatuksensa eteenpäin. Asian kanssa voi lähestyä johtokunnan jäseniä tai puheenjohtajaa, tai tuomalla asia esille yhdistyksen yleisessä kokouksessa. Toivottavaa olisikin, että jäsenistö olisi aktiivista ja toisi esille ajatuksiaan tai mahdollisia epäkohtia. Myös hyviä ideoita toiminnan kehittämiseen tai tehostamiseen otetaan vastaan, sekä ideoita jäsenetuihin, ollaanhan me kaikki nyt ikään kuin uuden äärellä. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.