Koulun yhteisöllisyys yllätti ranskalaiset vieraat

Ranskalaiset opiskelijat valtasivat viikon päätteeksi opetuskeittiön
Ranskalaiset opiskelijat valtasivat viikon päätteeksi opetuskeittiön.

VIMPELIN LUKIO sai viime viikolla vieraakseen neljätoista ranskalaista opiskelijaa ja heidän opettajansa, jotka tulivat Lochesin Saint-Denisin kansainvälisestä koulusta. Loches on pieni paikkakunta, joka sijaitsee parin tunnin matkan päässä Pariisista. Koululta luodaan verkostoja ympäri maailmaa, järjestetään käyntejä eri maissa ja myös sinne tehdään paljon vierailuja.

-Tämän vierailun taustalla on koulujen välinen yhteistyö, joka alkoi yli kymmenen vuotta sitten. Saint-Denisin kansainväliseltä koululta kyseltiin yhteistyökumppaneita ja meiltä vastattiin siihen. Ensimmäinen ryhmä opiskelijoita tuli meille kymmenisen vuotta sitten, kertoo apulaisrehtori Jarkko Havu.

−Tarkoitus on ollut liikkua puolin ja toisin, mutta korona tuli väliin ja laittoi yhteistyön siltä osin jäihin. Nyt sitten tämä vierailu mahdollistui, selventää vs. sivistystoimenjohtaja Marko Timo.

Yhteistyö pitää sisällään opiskelijavaihtoa pienillä ryhmillä. Tavoitteena on tutustuminen koulujärjestelmään, sekä arkinen eläminen vieraassa kulttuurissa. Majoittuminen on pyritty järjestämään lukio-opiskelijoiden perheissä. Koulupäivinä vierailijat ovat seuranneet isäntäperheensä lukiolaisen lukujärjestystä ja olleet mukana samoilla tunneilla. Vapaa-ajalla isäntäperhe tai lukiolaiset ovat järjestäneet vieraille toimintaa.

−Nämä ranskalaiset opiskelijat puhuvat englantia hyvin, paremmin kuin ensimmäisinä vuosina vierailleet, toteaa Havu.

Vimpelin lukiossa on mahdollisuus opiskella ranskaa etäopetuksella ja vuosittain on ollut yksittäisiä ranskan opiskelijoita.

RYHMÄN mukana matkustanut englanninopettaja Lisa kertoo iloitsevansa vierailumahdollisuudesta Vimpelin lukioon. Opettaja näkee koulujen välillä paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös eroja.

−Yksi iso ero on se, että tässä koulussa kaikilla lukiolaisilla on tietokoneet ja kirjat ovat digimuotoisina, eikä käsin kirjoiteta. Meillä taas koulussa on käytössä painetut kirjat ja kirjoitetaan käsin paperille. Oppilaani tosin sanoivat pitävänsä kirjoittamisesta, se on myös hyvin ranskalaista. Luokkien oppilasmäärät ovat täällä pienempiä kuin omassa koulussamme.

Opettaja piti tunneilla vieraillessaan mielenkiintoisena oppimistapana sitä, että, että esimerkiksi maantieteen kurssilla oppilas hyödyntää tunnilla opittua tietoa omassa myöhemmässä projektissaan. Pienen koulun musiikkiluokan varustelua soittimineen hän piti erittäin hämmästyttävänä, samoin kuin liikuntatiloja ja opetuskeittiötä.

−Koulun yhteisöllisyys on tullut ilmi siinä, miten hyvin opettajat tuntevat oppilaansa. He tietävät heidän harrastuksensa, vanhempansa, autonsa ja senkin, mistä oppilaat pitävät tai eivät pidä.  

KOTITALOUSLUOKASSA on iloinen tunnelma, kun ranskalaiset vieraat paistavat siellä crêpejä, ohuita lättyjä. Musiikki soi ja tanssiaskelia otetaan taikinan paistumisen lomassa. Vieraat tarjoilevat oppilaille ja opettajille valmiita crêpejä hillolla tai suklaalevitteellä.

Ranskalainen 17-vuotias Marie majoittui Vimpelissä lukion opettajan kotona ja on viikon aikana muun muassa tutustunut koulujärjestelmään, ollut retkellä Salamajärvellä ja totutellut kylmempään säähän.

−Koulu on täällä paljon pienempi ja oppilaat voivat tehdä enemmän sitä mitä haluavat. Täällä oppilailla on hyvät suhteet opettajiin. Ranskassa on tiukempaa, opettajia kunnioitetaan ja heitä puhutellaan sukunimellä. Kaikki ovat täällä olleet mukavia ja avoimia, kiittelee Marie.  

Lukiolaiset Anton, Juho ja Lia pitävät ranskalaisten vierailua erilaisena ja kivana kokemuksena.

−Viikon aikana on oppinut ranskalaista kulttuuria ja saanut uusia kokemuksia.  Olemme paistaneet vieraiden kanssa makkaraa, käyneet meteoriittinäyttelyssä, Tuurissa ja saunassa.

He toivottaisivat useamminkin vierailijoita tervetulleiksi lukioon ja olisivat itse valmiita lähtemään vastavierailulle. Sellainen on jo suunnitteillakin Saint-Denisin kansainväliseen kouluun.

Crêpet valmistuivat vauhdikkaasti musiikin tahdittamana. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.