Japanilaisomistuksessa olevien Nelimarkan taulujen kohtalo on avoin

Tomohiko Udagava (kesk.) vieraili vaimonsa kanssa Nelimarkka-museolla muistelemassa Eero Nelimarkkaa. Hänen kertomuksiaan kuuntelivat opiskeluaikainen ystävä Juha Pulkkinen (vas.) Olga Sipola, Motoo ja Eeva-Liisa Amemori (oik.)
Tomohiko Udagava (kesk.) vieraili vaimonsa kanssa Nelimarkka-museolla muistelemassa Eero Nelimarkkaa. Hänen kertomuksiaan kuuntelivat opiskeluaikainen ystävä Juha Pulkkinen (vas.) Olga Sipola, Motoo ja Eeva-Liisa Amemori (oik.)
Tomohiko Udagava (kesk.) vieraili vaimonsa kanssa Nelimarkka-museolla muistelemassa Eero Nelimarkkaa. Hänen kertomuksiaan kuuntelivat opiskeluaikainen ystävä Juha Pulkkinen (vas.) Olga Sipola, Motoo ja Eeva-Liisa Amemori (oik.)
Tomohiko Udagava (kesk.) vieraili vaimonsa kanssa Nelimarkka-museolla muistelemassa Eero Nelimarkkaa. Hänen kertomuksiaan kuuntelivat opiskeluaikainen ystävä Juha Pulkkinen (vas.) Olga Sipola, Motoo ja Eeva-Liisa Amemori (oik.)

JAPANILAINEN ROMANSSI -NÄYTTELY päättyi Nelimarkka-museolla torstaina järjestettyyn tilaisuuteen, jossa teosten omistaja Tomohiko Udagava kertoi muistojaan taiteilija Eero Nelimarkasta.

Udagava opiskeli noin 50 vuotta sitten arkkitehdiksi Otaniemessä ja tapasi Keiko-nimisen japanilaisopiskelijan kautta Sara Lindholmin, Nelimarkan lapsenlapsen, joka oli kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista.

–Sara opetti minulle suomea ja minä hänelle japania. Ystävystyimme ja kihlauduimme. Tutustuin hänen myötään Ukki Nelimarkkaan, joka oli suorasanainen ihminen. Ukki pyysi minut asumaan kanssaan Töölönkadulle. Muistan, että söimme lounasta hopealusikoilla ja kävimme saunassa. Hän oli hyvä mies ja erittäin kiinnostunut Japanista.

Nelimarkka lahjoitti Udagavalle kahdeksan maalaustaan, joista yksi on muotokuva kihlaparista.

Saran ja Tomon kihlaus ei kestänyt. Udagava palasi seitsemän Suomessa vietetyn vuoden jälkeen Japaniin jatkamaan perheyritystä. Ystävyys säilyi silti. Hän vieraili vaimonsa kanssa Suomessa 2009 ja tapasi Saran, joka on sittemmin edesmennyt. Kielitaitokin on pysynyt yllä suomalaisten ystävien kanssa jatkuneen yhteydenpidon ansiosta.

Nelimarkan Udagavalle lahjoittamien taulujen kohtalo on auki.

–Kun kuolen, Japanissa kukaan ei ole kiinnostunut niistä, Udagava arveli.

Hän haluaa selvittää taulujen myymistä Suomessa, missä niiden arvostus on suurempi. Yksi vaihtoehto olisi lahjoittaa teokset Nelimarkka-museon kokoelmiin.

Aiheesta meillä aiemmin kirjoitettua

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.