Raha on aina ajankohtainen aihe

Illan aiheet ja annetut tehtävät virittivät yleisön vilkkaaseen keskusteluun.
Illan aiheet ja annetut tehtävät virittivät yleisön vilkkaaseen keskusteluun.
Illan aiheet ja annetut tehtävät virittivät yleisön vilkkaaseen keskusteluun.
Illan aiheet ja annetut tehtävät virittivät yleisön vilkkaaseen keskusteluun.

KULUNEET kriisivuodet ovat saaneet monet tarkastelemaan omia rahatottumuksiaan uudesta näkökulmasta. Elämisen kulut ovat kallistuneet lyhyessä ajassa merkittävästi ja moni kokee tietynlaisen turvallisuuden tunteen horjuneen.  

–Ajatus järjestää tällainen rahailta syntyi, kun kyselin Tuire Viinamäeltä itselleni vinkkejä omaan taloudenhallintaani, sanoo Ulla Anttila Moms for Kids Yhdessä -hankkeesta.  

–Heräsi ajatus siitä, että näitä asioita olisi hyvä saada laajemmankin yleisön tietoon. Tuire on pitkään seurannut sosiaalisessa mediassa Naiset puhuu rahasta -sivustoa ja päätimme pyytää Päivi Ilmarista puhujaksi. Yhteistyössä Omasäästöpankin ja Töysän säästöpankkisäätiön kanssa saimme järjestetyksi tämän illan. 

Paikalle saapui toistakymmentä naista saamaan vinkkejä omaan taloudenhoitoon. Aihe virittikin mielenkiintoisia keskusteluja kautta illan.  

KUINKA sitten saada oma talous haltuun? Ilmarinen kannustaa ensimmäisenä tekemään budjetointia omista tuloista ja menoista, jotta oma talous tulee tutuksi. Helppoja budjetointipohjia hän sanoo löytyvän muun muassa Marttojen sivuilta, sekä takuusäätiön Penno-sovelluksesta. Tärkeintä ei kuitenkaan saa unohtaa. 

–Täytyy muistaa, että omasta hyvinvoinnistaan täytyy pitää huolta. Silloin kun voi hyvin, on voimavaroja tarttua tavoitteisiin, hän painottaa. 

Ilmarinen kehottaa myös pohtimaan rahamuistoja lapsuudesta, kuinka lähipiiri on rahasta puhunut ja kuinka rahan kanssa on toimittu. 

–Rahatausta rakentuu jo lapsuudessa. On tutkittu, että velkaantuminen on usein ylisukupolvista. 

Tasa-arvon lisääntyminen on lisännyt naisten itsenäistymistä myös raha-asioissa, todettiin yleisön kesken heränneessä keskustelussa.  

–Vanhan kansan neuvo on ollut, että 10 prosenttia tuloista täytyy laittaa säästöön. Lisäksi minulle on opetettu, että naisella täytyy olla oma tili ja kukkaro, mainittiin yleisöstä. 

ILLAN aikana opittiin, että tullakseen tutuksi omien kulutustottumusten kanssa, tulee niitä tarkastella kokonaisuutena. Pohtia, minkälaisia tiedostamattomia käytösmalleja on omaksunut omasta lapsuudestaan ja millaisia tunnevajeita kulutuksellaan ehkä täyttää. Lisäksi täytyy opetella ennakoimaan isompia menoeriä ja rakentamaan puskuria niiden varalle. 

–On tärkeää tunnistaa oma tapasi toimia rahan kanssa, se on pohja onnistuneelle taloudenhoidolle, sanoo Ilmarinen. 

Viinamäki kertoi, että omaan pankkiin voi ottaa yhteyttä myös näitä asioita pohtiessa. Pankissa voidaan yhdessä tutustua erilaisiin tapoihin säästää tai sijoittaa.  

–Säästämisenkin voi naamioida unelmatortun näköiseksi, hän muistuttaa. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.