Iso Saapasnevan tuulivoimahanke etenee askeleella taaksepäin – prosessin oikeellisuus halutaan varmistaa 

Tuulivoimahankkeen kaavaa ehdotetaan palautettavaksi menettelyvirheiden oikaisemiseksi.
Tuulivoimahankkeen kaavaa ehdotetaan palautettavaksi menettelyvirheiden oikaisemiseksi.
Tuulivoimahankkeen kaavaa ehdotetaan palautettavaksi menettelyvirheiden oikaisemiseksi.
Tuulivoimahankkeen kaavaa ehdotetaan palautettavaksi menettelyvirheiden oikaisemiseksi.

LAPPAJÄRVEN KUNTA ja ABO Wind haluavat varmistaa, että Iso Saapasnevan kaavoitusprosessi tehdään lainmukaisesti. Asian aiemmassa käsittelyssä on tullut ilmi, että kaavoituksen valmisteluun on osallistunut henkilöitä, jotka voidaan tulkita esteellisiksi. Niinpä tuulivoimahankkeen kaavaa ehdotetaan nyt palautettavaksi käynnistysvaiheeseen tapahtuneiden menettelyvirheiden oikaisemiseksi. Oikean jatkokäsittelytavan löytämiseksi on kuultu muun muassa Kuntaliittoa ja asianajotoimisto Hannes Snellmania. 

Teknisen valiokunnan 25.4.2023 kokouksen esityslistalla on kaavoituksen käynnistämispäätöksen, osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) ja kaavaluonnoksen käsittely.  

–Kaavoitusprosessia jatketaan viemällä kaava kokonaan uudelleen käsittelyyn. Näin korjaantuvat lain edellyttämissä vaiheissa tapahtuneet menettelyvirheet, projektijohtaja Marika Koskimäki ABO Windiltä sanoo. 

Vaikka prosessissa palataan taaksepäin, hanke etenee, sillä kaavaluonnoksessa on mukana tähän asti tehty työ. 

Mainos

–Kuntalaiset ja alueelliset toimijat ovat antaneet eri käsittelyvaiheisiin arvokkaita mielipiteitä ja lausuntoja. Nyt prosessissa käsitellään siis alkuperäisestä kaavaluonnoksesta parannettua versiota, joka huomioi jo tähän mennessä tehdyt selvitykset ja valmistelevan työn, Koskimäki jatkaa. 

KUNTALIITTO toimi tilanteen arvioinnissa puolueettomana tahona. Kuntaliitto on esteellisyyttä ja kaavoitusasioita koskevassa oppaassaan esittänyt, että kaava-asian valmistelussa tapahtuneen esteellisyysvirheen korjaamiseksi asian käsittely tulee palauttaa siihen vaiheeseen, jolloin esteellinen henkilö ei ole ollut mukana asian käsittelyssä. Näin nyt esitetään toimittavan. 

–Vaikka meidän näkökulmastamme matkassa on ollut kevyttä vastatuulta, tärkeintä on varmistaa lain ja hyvien käytäntöjen mukainen eteneminen, Koskimäki summaa. 

ABO Windin hanke käynnistyi vuonna 2018. Tuulivoimahankkeiden tyypillinen kesto on 5–7 vuotta.  Rakennusvaihe kestää tyypillisesti vain vuoden. Kun hanke käynnistyi, tutkittiin mahdollisuuksia kymmenen voimalan rakentamiseen. Nyt käsittelyssä olevassa kaavaluonnoksessa voimaloiden määrä on seitsemän. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.