Arpaisten reitillä uusitaan pitkospuita

Arpaisten reitti saa pitkän odotuksen jälkeen uudet pitkospuut.
Arpaisten reitti saa pitkän odotuksen jälkeen uudet pitkospuut.
Arpaisten reitti saa pitkän odotuksen jälkeen uudet pitkospuut.
Arpaisten reitti saa pitkän odotuksen jälkeen uudet pitkospuut.

SUOSITTU Arpaisten reitti kohenee tulevan kesän aikana, kun Matosuon ylittäviä, aikansa palvelleita pitkospuita uusitaan. Pitkospuut ovat odottaneet jo muutaman vuoden parannusta, mutta nyt päästään vihdoin töihin. 

Arpaisten reitti on Soinin kunnan, Ähtärin kaupungin ja Metsähallituksen yhteistyössä ylläpitämä, yli 50 kilometriä pitkä retkeilyreitti Soinin ja Ähtärin välillä. Reitti kulkee läntistä reunaa yli Matosuon aapasuoalueen. Matosuon alue on laaja ja monipuolinen luontokokonaisuus, joka on erityisesti karun aapasuoluonnon suojelukohde ja merkittävä linnustonsuojelualue.

Pitkospuita myöten haastavassa suomaastossa kulkeminen on miellyttävämpää kuin ilman niitä. Lisäksi niiden tarkoitus on myös suojata herkkää luontoa. Kosteissa kohdissa pitkospuut suojaavat maastoa kulumiselta ja helpottavat vaeltajan liikkumista pehmeässä maastossa.

Mainos

Pitkospuut on tietyin väliajoin uusittava, kun vanhat alkavat lahota. Uusien ja vanhojen pitkospuiden kuljetus kohteeseen on helpointa suorittaa talvella. Lumi suojaa maastoa ja helpottaa raskaan pitkospuumateriaalin siirtämistä. Painavat puut saadaan siten helpommin paikalleen ja vältetään turhaa maaston kuluttamista. Matosuolle pitkospuita kuljetettiin tänä talvena helmi-maaliskuun aikana.

Matosuon pitkospuiden tarina on ollut monivaiheinen. Metsähallitus oli kirjannut uudet pitkospuut Matosuolle jo vuoden 2022 budjettiin, mutta valitettavasti Ukrainan sodan aiheuttamat toimitusvaikeudet estivät tuolloin puutavaran toimittamisen Soiniin. Metsähallituksen seuraavan vuoden budjetista Matosuon puut oli jo kertaalleen jätetty pois kustannussyistä, mutta alueen kunnanjohtajien (Soini, Ähtäri, Alavus, Alajärvi ja Kuortane) ja Metsähallituksen yhteistyöllä hankinta saatiin mahdutettua budjettiin. Arpaisten reitti on kuitenkin yksi alueen tärkeimmistä luontoreiteistä ja osa alueen yhteistä Kuuden tähden reitistöä. 

Nyt pitkospuut ovat valmiina maastossa odottamassa kesän 2023 aikana tapahtuvaa asennusta. Tarkkaa aikataulua töiden alkamisesta ei vielä ole tiedossa, mutta ensi syksyn Arpaisten patikassa päästään jo kulkemaan uusia pitkoksia pitkin. Kesällä Arpaisten reitille suuntaavien kannattaa seurata Soinin kunnan tiedottamista pitkospuutyön alkamisesta ja etenemisestä. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.