Lukijan mielipideartikkeli:

Turvallisempaa ”digiä” nuorille

Mielipidekirjoituksessaan Erja Tamminen peräänkuuluttaa varovaisuusperiaatetta digilaitteiden käytössä.
Mielipidekirjoituksessaan Erja Tamminen peräänkuuluttaa varovaisuusperiaatetta digilaitteiden käytössä.

Lasten ja nuorten älylaitteiden käytön ongelmat ovat nousseet otsikoihin.  Suomessa käytetään digilaitteita ehkä eniten maailmassa, mikä on mielestäni varovaisuusperiaatteen laiminlyöntiä. Lasten ja nuorten älylaitteiden käyttö on ollut lähes rajatonta, mutta ei suinkaan riskitöntä. Mielenterveysongelmat ja tarkkaavaisuushäiriö (ADHD) ovat nyt huimassa kasvussa. Unen laatu ja keskittymiskyky heikkenevät teineillä, mikä vaikuttaa myös oppimiseen. Luovutimmeko lasten ja nuorten ajankäytön hallinnan liiankin helposti digifirmoille?

Digivalistus uudeksi oppiaineeksi

Digivalistus voisi olla koulujen uusi oppiaine. Nuoria opastettaisiin laitteiden turvallisempaan käyttöön, keskiössä kiinteä kaapeliteknologia, jonka kautta saisi internetyhteyden lisäksi myös lankapuhelinta vastaavan VoiP-puhelimen. Sillä voisi soittaa kavereille silloin, kun juttua on vähän enemmän. Monia älylaitteitakin voi käyttää kytkettynä kiinteään verkkoon ethernet-kaapelilla. Kun laite on lentotilassa, se säteilee merkittävästi vähemmän kuin mobiilidatan ollessa päällä. Lentotilassa olevalla älypuhelimella voi myös kuunnella musiikkia, se toimii laskimena, herätyskellona ja kamerana sekä sillä voi pelata joitakin pelejä.  Älylaitteita tulisi käyttää langattomasti vain satunnaisessa viestinnässä. Niitä ei pitäisi säilyttää kehon lähellä taskussa tai rintaliiveissä, kuten nyt on usein tapana. Kännykkäpuhelut pitäisi soittaa vain hyvällä kuuluvuusalueella, lyhyesti ja kuulokkeita käyttäen. Kännykkäparkit pitäisi ottaa käyttöön kodeissa ja kouluissa. Näin etäisyys laitteisiin alkaisi nuorten mielissäkin kasvaa, syntyisi tilaa kohtaamisille, kirjoille, käsitöille ja kuntosaleille.

Lapset ovat aikuisia herkempiä

Lasten erityinen herkkyys on painava argumentti. Riippuvuus laitteista on vain osa kuvaa. On tunnettua, että lapset ovat aikuisia haavoittuvampia monille ympäristöfaktoreille kuten kemikaaleille, raskasmetalleille, UV-säteilylle ja lääkeaineille. Miksi ei myös mobiilisäteilylle? Tiedetään, että jo sikiöaikainen altistuminen lisää tarkkaavaisuushäiriön (ADHD) riskiä sekä heikentää motorisia taitoja. Raskaana olevien naisten ei pitäisikään säilyttää älylaitteita kehoaan vasten.  Myös tulevia äitejä olisi hyvä valistaa asioista jo neuvoloissa.

Edellä kuvattujen haasteiden valossa turvallisemman teknologian tuominen lasten ja nuorten ympäristöihin on merkittävin keino rajoittaa laitteiden käyttöä ja langattomille verkoille altistumista. Onkin myönteistä, että jotkut yksittäiset koulut ovat heränneet asiassa, mikä on myös rauhoittanut opetusta.  Älylaitteiden käyttöä oppimisympäristöissä ja vapaa-ajalla on rajoitettu myös esimerkiksi Ruotsissa, Belgiassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä ja Kyproksella. Miksi ei myös meillä? Lääkäri Silja Kosola on heittänyt ilmaan ehdotuksen kännykävapaasta koulusta. Muutoksen täytyy olla mahdollinen, kun turvallisuudesta on kysymys. Olemmehan ottaneet aikanaan käyttöön myös pyöräilykypärät ja autojen turvavyöt.

Erja Tamminen

Lisää mielipiteitä

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Mikäli on epäilys, että vedessä on sinilevää, siinä ei tule uida tai sitä ei tule käyttää sauna-, kastelu ja pesuvetenä. Kuvituskuva. Niina Hyttinen

Sinilevätilanne yhä rauhallinen

Pohjalaismaakuntien alueella ei ole havaittu sinilevää sisävesissä tai merialueella. Valtakunnallisessa seurannassa Varsinais-Suomen rannikkovesiltä ja Pirkanmaan

Hannele%20Yli-Mannila%20ja%20Roosa%20Rantalainen%20tekivt%20alkutestej%20jsalaatin%20taimille%20kasvihuonevaiheen%20ptteeksi_Kuva%20Elina%20Iivari

Turvetta pyritään korvaaminen uusilla biopohjaisilla materiaaleilla: Kasvualustakokeet käynnistyneet Järviseudun ammatti-instituutissa

Etelä-Pohjanmaalla etsitään ja tutkitaan uusia vaihtoehtoja turpeelle kasvualustamateriaalina. Turpeen käytön vähentäminen vaikuttaa laajasti alueen ruokaketjuun, joten uusille kasvualustamateriaaleille on tarvetta. Järviseudun ammatti-instituutin Kurejoen toimipisteessä on aloitettu kasvualustakokeet, joissa jääsalaattia kasvatetaan erilaisilla biopohjaisilla kasvualustamateriaaliseoksilla. Tavoitteena on löytää uusia kotimaisia, ympäristöystävällisiä ja taloudellisia vaihtoehtoja turpeen korvaajiksi.

Mikäli on epäilys, että vedessä on sinilevää, siinä ei tule uida tai sitä ei tule käyttää sauna-, kastelu ja pesuvetenä. Kuvituskuva. Niina Hyttinen

Sinilevätilanne yhä rauhallinen

Pohjalaismaakuntien alueella ei ole havaittu sinilevää sisävesissä tai merialueella. Valtakunnallisessa seurannassa Varsinais-Suomen rannikkovesiltä ja Pirkanmaan ja Keski-Suomen sisävesialueilta on yksittäisiä havaintoja vähäisistä sinilevähavainnoista.

Ensimmäisen seurantajakson eli viikon 23 aikana seurantapisteiltä ei ole sinilevähavaintoja Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla tai Keski-Pohjanmaalla.

Sinileväseuranta käynnistyi – siitepölykerros voi muistuttaa sinilevää

Pohjalaismaakuntien sinilevätilannetta seurataan pysyvillä havaintopaikoilla viikoittain kesäkuusta syyskuuhun, ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin. Sinilevän runsaus arvellaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei sinilevää) – 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Seuranta toteutetaan yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Kuolettavista tieltä suistumisista yhdeksän kymmenestä tapahtuu hyvällä ajokelillä. Kuva: Mostphotos

Kuolettavista tieltä suistumisista yhdeksän kymmenestä tapahtuu hyvällä ajokelillä, onnettomuudet painottuvat kesään

Onnettomuustietoinstituutin juuri julkaistussa teemaraportissa on tarkasteltu vuosina 2018–2022 maanteillä tapahtuneita kuolemaan johtaneita suistumisonnettomuuksia. Viiden vuoden aikana tapahtui 180 suistumisonnettomuutta, joissa menehtyi 198 henkilöä. Suistumisia aiheuttivat pääasiassa kuljettajien ajokunnon puutteet, eivät olosuhteet. Raportin tiedot perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimiin onnettomuuksiin.

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.